Đukanović: DPS je spreman za samostalan nastup na izborima

Đukanović kazao da je DPS, zahvaljujući rejtingu koji održava dugo godina "vjerovatno posljednji politički subjekt koji bi nervozno morao razmišljati o koalicijama"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 18:18h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović smatra da bi u narednim mjesecima trebalo objediniti nekoliko izbornih procesa, kako bi se nakon toga državni aparat fokusirao na obaveze u pregovaračkom procesu.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za praćenje izbornog programa te partije, kazao da je DPS, zahvaljujući rejtingu koji održava dugo godina "vjerovatno posljednji politički subjekt koji bi nervozno morao razmišljati o koalicijama".

Đukanović je kazao da je DPS u fazi analize i razgovora sa dosadašnjim koalicionim partnerima ali i poručio da to nije jedini izbor te partije.

On je kazao da je DPS spreman da sarađuje sa svima koji imaju želju, ali da neće nikog juriti

"DPS je u obavezi da na kraju mandata analizira saradnju sa dosadašnjim kooalicionim partnerima ali i da jedni drugima saopštimo kako vidimo prioritete razvoja u narednom četvorogodištu, da nam se ne dogodi da nakon opšteg konsezusa u implementaciji politike dođemo do blokade", rekao je on.

Prema njegovim riječima, DPS je spremna za samostalan nastup ali je otvorena i za koalicije kako sa dosadašnjim, tako i sa novim partnerima.

"Mi smo apsolutno spremni za samostalan nastup, ali smo i apsolutno otvoreni za saradnju sa svima koji žele da kooperiraju u realizaciji dogovorenih strateških prioriteta državne politike Crne Gore".

Kako je naveo, nakon rješavanja krupnih pitanja - obnavljanja nezavisnosti, definisanja jasnih težnji u evroatlantskim integracijama i otvaranja pregovora "magistralni putevi razvoja su definisani, sada je ključno kako nastaviti reforme i obezbijediti dinamičan razvoj demokratskog i ekonomskog razvoja".

"Da bi bili u mogućnosti da to uradimo potrebna nam je stabilna demokratija, tržišna ekonomija i vladavina prava, a u tom kontekstu izborni proces je prošao kroz niz provjera međunarodnih institucija, tako da smataram odsustvom logike da zbog neredovnih uslova treba organizovati bojkot"

"Ko god je spreman da sa nama radi na tome, kako god se zvao, kakvu god predistoiju naših međusobnih odnosa imao, nismo zlopamtila, ni oni koji žive sa definicijom defintivnih saveznika ili neprijatelja. Jedino je definitovno da moramo biti posvećeni nacionalnim interesima", rekao je Đukanović.

On je kazao da je DPS spreman da sarađuje sa svima koji imaju želju, ali da neće nikog juriti.

"Niti lako odustajati od onog što smatramo prioritetima, a mislimo da imamo pravo da ih prvi saopštimo jer to pravo crpimo iz legitimiteta ubjedljivo najjače partije u dužem periodu. Apsolutno bez nervoze vidjećemo kakav će biti naš izborni nastup, da li ćemo imati predizborne ili postizborne koalicije, o tom, potom", poručio je Đukanović.

On je rekao da bi zavisno od termina parlamentarnih izbora, o kom će DPS, kako je naveo, razgovarati sa drugim partijama, svakako bilo racionalno objediniti nekoliko izbornih procesa.

"Za mene se ne postavlja pitanje da li je ovo trenutak kada bi na kraju dobro obavljenog posla, koji su nam verifikovali evroatlantski partneri, trebalo povući racionalne poteze i organizovati sve izbore koji nam slijede u nekoliko narednih mjeseci i pripremiti državni aparat za obavljanje odgovornih poslova u narednoj fazi integracija", kazao je Đukanović.

On je podsjetio da predsjednički izbori moraju biti raspisani najkasnije do 21. januara iduće godine, kao i da kad god bili predsjednički izbori predsjedniku mandat neće biti skraćen već će trajati do 21. maja.

Upitan da li je odlučeno ko će biti kandidat DPS-a za predsjedničku funciju, Đukanović je rekao da se o tome razmišlja ali da nije bilo eksplicitnijih razgovora, « tako da bi to sada bilo iznošenje individualnih stavova, pa javnost treba da poštedimo i obavijestimo kada bude izvjesno«.

Marović dragocjen za DPS

Komentarišući spekulacije o negativnom stavu Svetozara Marovića prema DPS-u nakon presuda u slučaju Zavala i podjelama u partiji, Đukanović je kazao da je to tema koja DPS prati već dugo.

"Najčešće smo u središtu tih spekulacija bili upravo Marović i ja i znate da su se izjalovila ta očekivanja konkurenata da će doći do senzacionalnog raskola u DPS-u. Marović ima respektabilno mjesto u našoj strukturi, imam visoko poštovanje za njegove političke i stručne kvalitete, mislim da je dragocjen za DPS i da on nije rekao svoju poslednju riječ i da još dugo našoj partiji može da daje doprinos", rekao je Đukanović.

On je poručio da niko ne treba da očekuje raskol "ni na toj ni na drugim zamišljenim linijama sukoba unutar DPS-a".

Lukšić ne može da razumije pozive na bojkot

Premijer Igor Lukšić kazao je da je nakon otvaranja pregovora sada racionalno i pogodno razmišljati o obnavljanju legitimiteta Vladi. "Sasvim je logično da kada uđete u posljednjih pola godine svaki termin može biti termin održavanja redovnih izbora".

"Da bi ušli u konkretnije pregovore potrebno je da Evropska komisija pripremi niz ivještaja što će uzeti određeno vrijem, i mislim da je bolje to vrijeme iskoristiti za određenu političku dinamiku, a nakon toga se posvećeno nastaviti bavljenjem pregovorima", smatra on.

Lukšić je kazao da teško može da razumije pozive na bojkot izbora.

"Da bi bili u mogućnosti da to uradimo potrebna nam je stabilna demokratija, tržišna ekonomija i vladavina prava, a u tom kontekstu izborni proces je prošao kroz niz provjera međunarodnih institucija, tako da smataram odsustvom logike da zbog neredovnih uslova treba organizovati bojkot", zaključio je on.

Galerija

Bonus video: