Đukanović formirao specijalni istražni tim po nagovoru SAD

Dokument koji je objavio “Vikiliks” označen je kao povjerljiv i poslat je 20. januara, nakon sastanka Đukanovića i Klintonove u Vašingtonu
78 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Hilari Klinton, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Hilari Klinton, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.09.2011. 08:24h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton tražila je prošle godine od bivšeg premijera Mila Đukanovića da formira specijalno tijelo za borbu protiv korupcije i kriminala, piše u depeši koju je ona poslala ambasadama u Podgorici i Beogradu.

Dokument koji je objavio “Vikiliks” označen je kao povjerljiv i poslat je 20. januara, nakon sastanka Đukanovića i Klintonove u Vašingtonu.

“Sekretar je pohvalila napore premijera u borbi protiv korupcije. Ona ga je pozvala da uspostavi međuresorno tijelo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i naglasila da će se, dok se Crna Gora sprema da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU, njeni koraci na poboljšanju transparetnosti i vladavine prava pomno posmatrati”, napisala je Klinton u depeši.

“Klintonova je rekla da su ispred Crne Gore izazovi kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije"

Kako su “Vijesti” ranije pisale, visoki zvaničnik SAD je u dva navrata prije ovog sastanka tražio od Đukanovića da oforomi tim koji bi radio po uzoru na hrvatski USKOK.

Dodala je da joj je Đukanović zahvalio na sugestijama i saglasio se sa njenim stavovima da pred Crnom Gorom ima još dosta izazova.

“Klintonova je rekla da su ispred Crne Gore izazovi kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i stvaranje okruženja u kojem je vladavina prava, kako bi se privukli strani investitori. Premijer je obećao da će učiniti sve što je neophodno da bi ispunio preostale obaveze”, navela je Klinton.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: