Đukanović Hanu: Sadašnje stanje ne potresa Crnu Goru

"Sada smo u situaciji da ono što se događa bude tema za institucije da obave svoj posao, a mi da se bavimo prioritetima državne politike, rekao je Đukanović
11810 pregleda 39 komentar(a)
Han i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Han i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio se večeras evropskom komesaru za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesu Hanu na interesovanju u pogledu posljednjih dešavanja u zemlji i kazao da za razliku od nekih sličnih pojava u prošlosti, sadašnje stanje ne potresa Crnu Goru, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

"Sada smo u situaciji da ono što se događa bude tema za institucije da obave svoj posao, a mi da se bavimo prioritetima državne politike, rekao je Đukanović.

Đukanović je večeras razgovarao sa Hanom, u okviru njegove posjete Podgorici povodom Ministarskog sastanka zapadno-balkanske šestorke u oblasti energetike i tranzicije ka čistim izvorima.

U saopštenju se navodi da je Đukanović izrazio zadovoljstvo kontinuitetom redovnih kontakata koji doprinose daljem napredovanju Crne Gore u pregovaračkom procesu.

Johanes Han, Milo ĐukanovićSa sastanka Đukanovića i Hana

"Crna Gora ostaje riješena da ispuni sve zadatke kako bi postala dio evropskog sistema vrijednosti i obezbijedila evropski kvalitet života svojim građanima, kazao je Đukanović, i naglasio da su u tom pravcu dalja diverzifikacija ekonomije i sprovođenje strukturnih reformi u važnim segmentima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, i javne uprave ključni prioriteti.

U saopštenju se dodaje da je Han izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Crnu Goru i zahvalnost Đukanoviću na organizaciji večere za zvaničnike regiona na veoma važnu temu tranzicije ka čistoj energiji u kojoj je Crna Gora, zajedno sa Albanijom, predvodnik Zapadnog Balkana.

"Komesar Han je ocijenio da je Crna Gora napredovala u pogledu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što doprinosi da dobijanjem završnih mjerila perspektivu procesa učini jasnom. Dalji zajednički fokus pregovaračkog procesa u ovoj godini biće otvaranje preostalog poglavlja 8, zatvaranje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i intenziviranje aktivnosti na zatvaranju poglavlja", piše u saopštenju.

Navodi se da je u odnosu na aktuelnost događaja u Crnoj Gori, Han je pozdravio debatu koja se odvija u parlamentu.

"Postojanja različitih mišljenja su svojstvena demokratskim društvima, a o njima treba raspravljati upravo u parlamentu, kazao je Han.

U saopštenju se kaže i da su se Han i Đukanović saglasili da su snažne, odgovorne i efikasne institucije, kao i mediji, važni za jačanje demokratskih kapaciteta i snaženje društva pred novim izazovima na putu ka EU.

"Značajna pažnja tokom susreta posvećena je pitanju evropske perspektive zemalja regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: