Đukanović i dalje tepa svojim kućama na Krupcu

Dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nisu prijavljene i ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, Agenciji za sprečavanje korupcije, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti se, međutim, jasno vide na snimcima iz vazduha koji su tada dostavljeni “Vijestima
35053 pregleda 36 komentar(a)
Predsjedniku plata 2.070 eura: Milo i Lidija Đukanović, Foto: Boris Pejović
Predsjedniku plata 2.070 eura: Milo i Lidija Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2019. 19:37h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istrajava na tome da na imanju blizu jezera Krupac ima dvije ruševine, iako snimci koje su “Vijesti” proljetos objavile pokazuju da se radi o gabaritnim kućama.

Đukanović je u redovnom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije, ponovio da se radi o ruševinama površina 30 i 40 metara kvadratnih.

„Vijesti“ su sredinom marta objavile da se su ruševine u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

Kako smo objavili, dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nisu prijavljene i ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, Agenciji za sprečavanje korupcije, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti se, međutim, jasno vide na snimcima iz vazduha koji su tada dostavljeni “Vijestima”.

Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli sagradio je i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

Agencija je krajem marta odbila inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za pokretanje postupka protiv Đukanovića zbog neprijavljivanja uvećanja imovine u mjestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

Iz Agencije, na čijem čelu je Sreten Radonjić, odgovorili su MANS-u da je inicijativa neosnovana, jer provjerom podataka “nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”.

Predsjednik države, koji je inaugurisan 20. maja prošle godine, uglavnom je mjesečno primao malo više od 2.070 eura. U kartonu stoji da je kao predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore radio besplatno.

Njegova supruga Lidija Đukanović primala je prošle godine oko 870 eura u privrednom društvu koje nije navedeno. U ranijim stoji da je zapošljena u Prvoj banci.

Imovinsko stanje supružnika se nije promijenilo kada su u pitanju nekretnine, pa je Đukanović, pored imovine u Kočanima, vlasnik stana od 187 kvadrata, a njegova supruga porodične stambene zgrade od 121 kvadrat i 12 kvadrata pomoćnog objekta. Đukanović je ponovio da je vlasnik polovine “Global Montenegra” i četvrtine “Univerzitasa” - preduzeća osnivača Univerziteta Donja Gorica.

U njemu se navodi i da je na “Univerzitats” upisano nepunih 20.000 kvadrata zgrade i garaže i malo više od 12.000 kvadrata zemljišta u Donjoj Gorici.

Na “Global Montenegro” upisano je 20.130 kvadrata zemljišta pod hipotekom u Budvi.

Lidija Đukanović i dalje posjeduje “audi a3” iz 2006, koji je kupila na kredit.

Predsjednik nije dao saglasnost Agencije da pristupi njegovom bankarskom računu.

Bonus video: