Đukanović i Lukšić kažu da DPS-u plaćaju članarinu, u obračunu toga nema

Iz obračuna plate člana Predsjedništva DPS-a Duška Markovića se vidi da on mjesečno izdvaja 31 euro za članarinu DPS-u
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 20:45h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i potpredsjednik te partije Igor Lukšić tvrde da plaćaju članarinu svoj stranci, iako te stavke nema u zvaničnim obračunima njihovih zarada objavljenih na sajtu Generanog sekretarija Vlade.

Za razliku od njih, iz obračuna plate člana Predsjedništva DPS-a Duška Markovića se vidi da on mjesečno izdvaja 31 euro za članarinu DPS-u, od 1.043 eura koliko zarađuje.

Iz premijerovog kabineta “Vijestima” su kratko odgovorili da on plaća članarinu, bez objašnjenja na koji način. Moguće je da te obaveze izmiruje uplatama preko banke ili gotovim novcem direktno u partijsku kasu.

Prema podacima dostavljenim DIK-u, Đukanović je neposredno pred parlamentarne izbore 2012. partiji donirao 1.520 eura.

Iz Lukšićevog kabineta, “Vijestima” je saopšteno da je on unaprijed izmirio obavez prema partiji.

"U skladu sa odlukom o visini članarine koju je propisao DPS, potpredsjednik Lukšić je platio članarinu do maja 2015. kada će nastaviti sa uplatom”. Šef diplomatije je uoči izbora 2012. DPS-u donirao 1.020 eura.

Prema odluci DPS-a, članovi izabrani na državnu ili funkciju na lokalnom nivou “obavezni” su da plate članarinu od tri odsto od mjesečno zarade, dok funkcioneri koji su u organima upravljanja ili preduzećima, imaju obavezu da uplate sedam procenata.

U Statutu DPS-a navodi se da “član partije koji ne plaća članarinu šest ili više mjeseci, ne može biti biran na partijske i ostale funkcije koje proističu iz mandata partije”.

Na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade objavljeni su obračunske liste za decembar 2013. funkcionera koji potpadaju u budžet tog organa.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću kazali su da obračunske liste objavljuju u skladu sa članom 12 stav 1 tačka 9 Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Organ vlasti je dužan da na svojoj internet stranici objavi spisak javnih funkcionera i liste obračuna njihovih zarada” saopštili su “Vijestima” iz Biroa.

Za razliku od Generalnog sekretarijata većina ministarstva uopšte ne objavljuje podatke o platama zaposlenih, a pojedini resori objavljuju samo iznos neto i bruto dohodaka.

Prema podacima CDT-a iz septembra 2013, samo 7 ministarstava objavljuje liste javnih funkcionera i njihove zarade. U tom istraživanjuma najbolje je bio rangiran MUP, a najslabije Ministarstvo pravde.

Đukanovićev savjetnik za preduzetništvo i strana ulaganja Aleksandar Tičić koji je nedavo optužen da je zloupotrijebio službeni položaj nije plaćao članarinu DPS-u.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović za svoj SDP mjesečno izdvaja 30 eura od 1.027 zarade. Članarinu svom BS-u, prema dokumentima sa sajta Generalnog sekretarijata, ne plaća ni potpredsjednik Vlade Rafet Husović. Glavni politički savjetnik premijera Milan Roćen, kao redovan platiša, mjesečno izdvaja 23 eura od plate od 751 euro.

Generalni sekretar Vade Žarko Šturanović za članarinu DPS-u mjesečno izdvaja 29 eura. Članarinu DPS-a od 18 eura plaća Lukšićeva savjetnica Gordana Jovanović, kao i premijerova savjetnica Andrijana Vukotić. Šef Đukanovićevog kabineta Rajko Kovačević takođe mjesečno izdvaja 18 eura.

Članovi DPS koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i opštinskim organima, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini mjesečno izdvajaju jedan odsto zarade.

"Partijski porezi" su prijetnja fer i demokratskim izborima

Prema Odluci o članarini, koju partije moraju dostaviti DIK, članovi DPS koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini mjesečno izdvajaju jedan odsto za članarinu dok su plaćanja oslobođeni penzioneri, studenti i nezaposleni.

Predsjednica Upravnog odbora CDT-a Milica Kovačević kazala je da obavezivanje lica koja su na predlog partije izabrana ili imenovana na funkciju da dio svojih primanja uplaćuju partiji nije nepoznat u uporednoj praksi, i u teoriji se označava frazom "plijen od funkcije" ili "partijski porezi":

“Kako se već iz naziva može zaključiti, ovo je jedna izuzetno negativna praksa, i oni koji se bave unapređenjem izbornih sistema je uvijek prepoznaju kao prijetnju fer i demokratskim izborima. Problem postaje još veći kada se na ovakva davanja partiji ne obavezuju samo javni funkcioneri, već i zaposlenici u javnim službama, jer to otvara put partijskom zapošljavanju i vodi u partijsku dominaciju nad državnim aparatom”.

Ona je, za “Vijesti”, kazala da u uporednoj praksi nema primjera apsolutne zabrane ovakvih davanja, ali da postoji jasna tendencija da se ona ograniče ili makar otkriju javnosti.

"Ovakva davanja nijesu donacije, jer donacije podrazumijevaju dobrovoljnost, niti su članarine jer su članarine uvijek simbolične", kazala je ona i dodala da se u nekim sistemima nastoji da se partijski porezi odvoje od donacija i članarina, i da se o ovim prihodima detaljno izvjeste nadležne institucije i javnost tako se teži "ogoljavanju" ove pojave i građanima omogućava da objektivno procijene o čemu je riječ.

Galerija

Bonus video: