Đukanović i Radev: Integracija Zapadnog Balkana u EU ključna za stabilnost i bezbjednost

Đukanović je, tokom sastanka u Njujorku, istakao da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje odnosa i saradnje dvije države, utemeljenih na tradicionalnom prijateljstvu
493 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Radev, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Radev, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) ključna je za njegovu stabilnost i bezbjednost, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Crne Gore i Bugarske, Mila Đukanovića i Rumena Radeva.

Đukanović je, tokom sastanka u Njujorku, istakao da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje odnosa i saradnje dvije države, utemeljenih na tradicionalnom prijateljstvu.

On je zahvalio Radevu na intenzivnoj i kontinuiranoj podršci integracionim procesima Crne Gore i regiona, podsjećajući da je Bugarska jedna od prvih NATO članica koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore, kao i na uspješno predsjedavanje Sofije EU.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da očekuje da će podrška Bugarske biti još snažnija tokom predsjedavanja Berlinskim procesom naredne godine.

On je istakao značaj očuvanja jasne evropske perspektive za ZB, što je u interesu i regiona i EU.

„Bugarska može značajno doprinijeti boljem razumijevanju potrebe da se Balkan tako konačno otrgne od vjekovnog zaostajanja“, kazao je Đukanović.

Radev je iskazao punu saglasnost u pogledu značaja integracije regiona koja je po njemu ključna za stabilnost i bezbjednost ZB.

„U tom kontekstu, posebno je naglasio pozitivnu ulogu koju Crna Gora i Đukanović lično imaju u jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, čestitao našoj zemlji na članstvu u NATO i naglasio da je ona dobar primjer i za druge države u regionu, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su dvojica predsjednika izrazili zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i saradnje u brojnim oblastima.

„Dogovorena je skora posjeta predsjednika Radeva Crnoj Gori, koja će prije svega biti u cilju povezivanja poslovnih zajednica dvije države i daljeg unapređivanja saradnje u obostranom interesu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: