Đukanović i Vučić se sastali u Beogradu

Iz kabineta predsjednika Srbije “Vijestima“ nijesu odgovorili da li je Vučić u prethodna dva mjeseca imao još neformalnih susreta sa Đukanovićem, niti da li je dogovorena zvanična posjeta Đukanovića Srbiji.
26111 pregleda 46 komentar(a)
Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, Foto: Betaphoto

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović krajem juna se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saznaju “Vijesti“.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“, predsjednici su imali neformalni sastanak tokom Đukanovićeve privatne posjete Beogradu.

Iz kabineta predsjednika Srbije “Vijestima“ nijesu odgovorili da li je Vučić u prethodna dva mjeseca imao još neformalnih susreta sa Đukanovićem, niti da li je dogovorena zvanična posjeta Đukanovića Srbiji.

Iz Đukanovićevog kabineta nijesu potvrdili, ali ni demantovali da je sastanak u Beogradu održan, navodeći da je “sve na tu temu predsjednik rekao u razgovoru za Televiziju BN“.

Đukanović je prošle sedmice za Televiziju BN kazao da se sa Vučićem čuje češće nego sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, navodeći da su to prijateljski razgovori.

“To su razgovori dva državno odgovorna čovjeka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumijevajuće da i jedan i drugi, i svaki sljedeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa sviješću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”.

Đukanović je tada kazao i da odnosi sa predsjednikom Srbije nisu zahladili, ali da nisu kao što su bili ranije.

“Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”.

Komentarišući neslaganja Srbije i Crne Gore u vezi sa predlogom Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Vučić je ranije na O2 televiziji izjavio da je spreman da u Beogradu ugosti Đukanovića kako bi razgovarali o svemu, umjesto stvaranja problema i tenzija. Iz Đukanovićevog kabineta tada su odgovorili da je poziv za zvaničnu posjetu sa obje strane trajno otvoren.

Đukanović je tada naglasio da će procijeniti kada je optimalan trenutak za njegovu posjetu Beogradu, ili Vučićevu Podgorici. Kazao je da će to biti prilika da se razgovora o svim pitanjima.

“Tokom više susreta u posljednjih godinu dana predsjednik Vučić i ja razgovarali smo o posjetama na najvišem nivou. Najtačnije bi se moglo reći da je poziv obje strane permanentno otvoren. Procijenićemo zajedno kad je optimalan trenutak za moju posjetu Beogradu, ili Vučićevu posjetu Podgorici“.

Bonus video: