Đukanović ili Pejanović-Đurišić kandidat DPS-a za predsjednika države?

Pejanović-Đurišić bolje stoji od Simovića, Đukanović kandidat samo kad bi morao
363 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2018. 08:48h

Bivša ministarka odbrane i nekadašnja predsjednica Demokratske partije socijalista Milica Pejanović-Đurišić ima najveće šanse, uz lidera DPS-a Mila Đukanovića, da bude kandidat te partije za predsjednika Crne Gore.

Najvjerovatnije je da će to biti Pejanović-Đurišić, ukoliko interna istraživanja potvrde da ona može da pobijedi 15. aprila na izborima, kao što su u DPS-u sigurni za Đukanovića.

Iz DPS-a je najavljeno da će na sjednici Glavnog odbora tokom naredne sedmice, na predlog Predsjedništva, odrediti predsjedničkog kandidata.

Predlog je bio i potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ali su partijske analize pokazale da se on lošije kotira od Pejanović-Đurišić, kao i jednog od lidera opozicione partije čija kandidatura se nije isključivala.

To je “Vijestima” saopšteno iz više izvora u vladajućoj partiji.

Pejanović-Đurišić nije htjela juče da odgovara na pitanja, saopštavajući da je na ručku.

Simović nije odgovarao na telefonske pozive.

U vrhu DPS-a kažu da bi Đukanović bio kandidat za predsjednika samo ako mora, jer "njegov izbor sada nije državna funkcija”, procjenjujući da dešavanja na političkoj sceni pokazuju da nije neophodno da on ulazi u trku za predsjednika države.

"Logično je za mnoge, imajući u vidu moje iskustvo i činjenicu da sam predsjednik partije, da očekuju da budem kandidat. Ali to ne bi bio moj primarni izbor. U ovom trenutku, mnogo sam više inspirisan doprinosom koji mogu da dam u okviru moje partije”, nedavna je izjava Đukanovića.

Premijer Duško Marković, prema informacijama “Vijesti”, ne bi volio da potpredsjednik i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja napusti Vladu, jer je zadovoljan njegovim radom.

"Da interne prognoze pokazuju da bi Simović ostvario najbolji rezultat, on bi bio kandidat DPS-a. Ali treba sačekati do iduće sedmice, jer će se tad i konačno znati ko će biti kandidat DPS-a, a sigurni smo i predsjednik/ca Crne Gore”, očekuju u vladajućoj partiji.

Predsjedništvo DPS-a je u četvrtak počelo finalnu fazu izbora kandidata DPS-a, saopštavajući da su razgovarali o više kvalitetnih predloga.

"Bilo je dosta imena, među kojima i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, ali samo radi potrebne analize unutar partije. Ozbiljnije su razmatrani Đukanović, Pejanović Đurišić i Simović”, precizirao je jedan od sagovornika iz DPS-a.

Đukanović je nedavno rekao da imaju više spremnih kandidata, za koje su sigurni da mogu da pobijede na predsjedničkim izborima.

"Ali ko će biti kandidat zavisi od mnogo čega. Podešavamo svoju taktiku jer nas nakon toga čekaju izbori u Podgorici i još jednom broju opština”, rekao je Đukanović, koji je prije Predsjedništva u četvrtak imao i konsultacije o predstojećim izborima u Podgorici.

Predsjednički izbori će biti 15. aprila i treći su od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Predlog imena za nasljednika Filipa Vujanovića treba da bude dostavljen Državnoj izbornoj komisiji do 26. marta u ponoć. DIK do 28. marta u ponoć utvrđuje listu kandidata.

Bonus video: