Đukanović: Istrijebiti nemoralne i nelojalne iz državne službe

Đukanović je kazao da je već preduzeo korake i pored otpora i pozivanja na stare zasluge
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 20:55h

Premijer Milo Đukanović najavio je “ozbiljne rezove” u državnoj administraciji, navodeći da u državnim službama ima “nelojalnih i nemoralnih”.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) je na promotivnom skupu u MZ Rastoci u Nikšiću kazao da je tokom odsustvovanja iz izvršne vlasti objektivno sagleda stanje i vidi svu „neposvećenost, neprofesionalnost, nelojalnost i nemoralnost koju imaju pojedinci ili djelovi državnih službi“.

„Moramo državni aparat efikasno istrijebiti od svega toga. Ne može se doći do ozbiljnih i velikih ostvarenja sa ljudima koji vam svakodnevno svojim neznanjem, neradom, nemoralom i neposvećenošću poslu sapliću nogu na svaki korak“, kazao je Đukanović.

Aludirajući na smjene čelnika pojedinih državnih službi, Đukanović je kazao da je već preduzeo korake i pored otpora i pozivanja na stare zasluge. “Zato jedni odlaze a drugi dolaze. Zato postavljamo ljude koji mogu na odgovoran način da odgovore potrebama države”.

Komentarišući efekte ekonomske krize Đukanović je rekao da „smo tokom prethodne godine dotakli dno i da sada nemamo kud sem nagore“, navodeći da se nazire svijetlo na kraju tunela. Šef DPS-a je rekao da nije želio da se vrati na čelo Vlade, ali da je morao zbog odgovornosti prema građanima. Đuklanović je rekao i da je za proteklih 80 dana uradio ono što mu je bio cilj – „da pospremi kuću i eliminiše repove iz prethodnog perioda“ i stvori uslove da ostatak mandata snažno posveti razvoju.

Đukanović je kazao da njegova partija nema ozbiljnu političku konkurenciju, što je ulijenilo i dovelo u ulogu monopoliste. Zbog toga je, smatra on, DPS poražena na oktobarskim izborima u Nikšiću.

„Kada u dužem periodu nemate konkurenciju onda vam se dogodi da se ulijenite, jer ako vam neko ne ’diše’ za vratom svakog trenutka, ukoliko ne osjećate ugroženost od konkurencije onda je logično da se uživite u ulogu monopoliste i da budete loši. To se nama dogodilo u Nikšiću“, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a je kazao da se njegova politička konkurencija pasionirano bavi DPS-om i kreira skandale koji bi trebalo da natjeraju građane da njegovoj partiji okrenu leđa DPS-a. Sve to, smatra Đukanović, ide DPS-u u korist.

„U oktobru sam bio kritikovan zašto direktno govorim o političkim konkurentima a tada sam rekao da je Pozitivna zapravo partija prevare koja pokušava da odvoji dio procrnogorskog tijela i da ga doda na anticrnogorski tas DF. Sada su kao veliku senzaciju otkrili već otkriveno gdje sam kazao da u Željezari imamo politički problem jer nemamo sindikalca koji vodi radnike već čovjeka opozicionara koji je pod plaštom sindikalca, politički obojenog čovjeka koji ne želi dobro ni Željezari, ni Nikšiću ni Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Predsjednik nikšićkog odbora DPS-a Radivoje Lala Nikčević je kazao da su slabiji rezultati sa oktobarskih izbora rezultat kampanje koja je bila u sjenci parlamentarnih izbora, neadakvatno prezentovani projekti urađeni u prethodnom periodu, kao i propusti u funkcionisanju lokalne samouprave. Ne treba, kako je kazao, zanemariti činjenicu da su tome doprinijeli i pojava novih partija i koalicija koje su imale „neprimjerenu podršku tzv. nezavisnih medija i dijela civilnog sektora“.

„Onima koji su 14-og oktobra za nosioca liste imali tzv. uglednog privrednika a danas nam nude onog koji odrađuje pripravnički staž nažalost u našoj lokalnoj samoupravi. Da ne govorimo o nosiocu liste koji uživa nacionalnu penziju zarađujući je služeći režimu u Beogradu a ovdje povremeno volontirajući u našoj bolnici“, kazao je Nikčević.

Čavor: Lekić povremeno navraća u Crnu Goru

Aludirajući na nezavisnog predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića poslanik DPS-a Branko Čavor kazao je opozicija pokušava da „podmetne“ svog kandidata za predsjednika države kao nezavisnog.

On je rekao da se Lekić nije ogradio od izjava Nebojše Medojevića i da se radi o čovjeku koji nije dugo dolazio u Crnu Goru.

“On nije bio tu ni kada se obnavljala crnogorska nezavisnost i povremeno navraća u Crnu Goru kao što sada navraća u parlament. Naš veliki satiričar Dugo Krivokapić je ovakve koji povremeno svraćaju tamo gdje imaju obavezu da budu stalno zvao ’navratilov’“, poručio je Čavor.

Galerija

Bonus video: