Đukanović: Iza priče o neuspjehu Vektra Boke nema istine

Đukanović je rekao da je Herceg Novi ispustio priliku prvog ekonomskog buma u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Slavica Kosić
Milo Đukanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.03.2012. 21:31h

"Umorili smo se od dvanaestogodišnje vladavine SNP-a i njegovih koalicionih partnera u Herceg Novom i da smo strpljivo, rekao bih, konstruktivno čekali svoju priliku", ustvrdio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović na konvenciji te partije u Mediteranskom zdravstvenom centru u Igalu.

“I u prethodnim preizbornim kampanjama uoči lokalnih izbora i izbora za gradonačelnika slali smo jasne poruke da smo spremni da preuzmemo vlast, ali ono što ćemo bezuslovno poštovati je demokratska volja građana Novog”, kazao je Đukanović, ističući da su “sa nivoa države pružali svu moguću podršku lokalnoj vlasti”.

“Epilog tog dvanaestogodišnjeg eksperimenta je ozbiljno zaostajanje Herceg Novog u odnosu na razvoj koji se dogodio u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je “tragični epilog u političkom smislu što je u posljednjih osam godina Herceg Novi napustilo više od 3.000 ljudi, suprotno svim tendencijama koje se događaju u razvijenom svijetu, da ljudi upravo idu iz manje razvijenih u razvijenija područja.

Đukanović je rekao da je Herceg Novi ispustio priliku prvog ekonomskog buma u Crnoj Gori.

On je kazao da su priče o neuspjehu “Vektra Boke”, Instituta i Jadranskog borodogradilišta “najobičnije politikanske konstrukcije iza kojih ne stoji ni zrnce istine”.

Đukanović je ustvrdio da je “Brodogradilište i dalje zdrava kompanija, koja zarađuje, koja će nakon realizacije džoint venčera, nakon odabira strateškog partnera biti još sposobnija, potentnija da pravi profit na svjetskom tržištu, da je Institut sačuvan i da će kompanija koja će moći i dalje da razvija imidž Herceg Novog, posebno Igala kao centra zdravstvenog turizma u Crnoj Gore”.

“Nema nikakve sumnje da je bilo grešaka u postprivatizacionim planovima u Boki i da je glavnina tih grešaka bila na strani države koja nije blagovremeno stvorila pretpostavke za početak investicionog ciklusa. Danas smo te greške otklonili i stvorili uslove da se pripremi teren i krene u realizaciju investicionog ciklusa u Boki.

Nema sumnje da nema povlašćenih i privilegovanih, omiljenih i neomiljenih investitotra, ima samo odgovornih koji su sposobni da realizuju preuzete obaveze ili nijesu. Tako je i sa sadašnjim strateškim partnerom u Boki. Njegovo vrijeme je počelo da teče, pokazaće nam da li je u stanju da realizuje investicioni plan. Ako bude u stanju da uloži još novca mimo onih 30 miliona, ostaće većinski partner u Boki na zadovoljstvo svih nas. Ako to ne bude, nema sumnje biće promjenjen, dovešćemo drugoga investitora, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da je predsjednik hercegnovske Opštine Dejan Mandić više od drugih u njegovoj političkoj partiji „pokazivao razumijevanje za ono što su bile pozitivne vibracije od Vlade, ali nije mogao više zbog političke matrice koja je sva usredsređena da nanosi štetu državnoj vlasti Crne Gore“, pa je i njegovo djelovanje time bilo limitirano.

Bonus video: