Đukanović: Izbori vjerovatno na proljeće, biće još raskida

Ponovio je da je još uvijek rano govoriti kako će DPS nastupiti na parlamentarnim izborima, ali na osnovu trenutnog raspoloženja u partiji sve ukazuje na to da DPS razmišlja o samostalnom nastupu
50 pregleda 62 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.09.2015. 15:25h

Raskid koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) u Budvi nije prvi, a ni posljednji u susret parlamentarnim izborima koji će održati najvjerovatnije na proljeće iduće godine i na kojima će DPS najvjerovatnije nastupiti samostalno, kazao je predsjednik te stranke Milo Đukanović.

“Svjedoci smo da unutar vladajuće koalicije tokom posljednjih godinu, dvije imamo određenih nerazumijevanja”, kazao je Đukanović.

Svjedoci su, kako je dodao, ocjena i s jedne i s druge strane unutar te koalicione osovine da vjeruju da su te razlike poprilično duboke.

“Raskid koalicije u Budvi nije prvi, a to vjerovatno neće biti ni posljednji raskid u susret redovnim parlamentarnim izborima naredne godine”, kazao je Đukanović u emisiji Izazov TV Crne Gore.

On je ocijenio da se odgovor na te razlike mora potražiti demokratskim putem.

“Nema demokratskijeg ni logičnijeg odgovora na te razlike od organizacije izbora gdje će građani Crne Gore sada moći u drugačije aranžiranim ponudama za izbore saopšte stav koju politiku preferiraju i kojoj politici daju povjerenje da realizuje crnogorske državne interese u narednom četvorogodišnjem periodu”, smatra Đukanović.

On je, kako je kazao, optimista da će Crna Gora dobiti poziv za NATO na decembarskom ministarskom sastanku.

Govoreći o Alijansi kroz prizmu unutrašnje politike, Đukanović je kazao da je vezivno tkivo vladajuće koalicije upravo NATO.

Na pitanje da li se nakon dobijanja pozivnice za NATO zajednička misija DPS-a i SDP-a završava i da li će Crnu Goru kroz neke nove izazove voditi neka druga koalicija, premijer je odgovorio da je sada o tome rano definitivno saopštavati stavove.

“Zaista mislim da je pitanje povjerenja među ljudima i među političkim subjektima nešto što se mukrtpno stiče, nešto što nije stvar čina, nego stvar jednog vrlo sistematičnog i upornog pokazivanja odgovornosti, uvažavanja i sposobnosti pravljenja kompromisa sa partnerom sa kojim želite da gradite povjerenje i da se jednako tako to povjerenje može izgubiti”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima čini se da se vrijeme u posljednjih godinu dana više trošilo na gubljenje povjerenja, nego na njegovo učvršćivanje.

“Veoma je važno pokazati odgovornost, sačuvati najveći mogući stepen funkcionalnosti u susret očekivanom pozivu za NATO, a nakon toga, po mom sudu, skartiti period do održavanja parlametarnih izbora”, naveo je Đukanović.

Na taj način će se, kako je dodao, pokazati odgovornost prema građanima koji očekuju da što brže saopšte svoj stav u odnosu na razlike koje su uočili među akterima vladajuće politike u Crnoj Gori danas.

Kraj tog procesa, kako je kazao, pokazaće šta je taj iskaz povjerenja građana donio.

“Da li smo u stanju da sačuvamo vlast u takvom aranžmanu, ili ćemo ga sačuvati u nekom drugačijem aranžmanu, djelimično izmijenjom bez ove ili one članice aktuelne vladajuće koalicije, ili smo sasvim ugrozili povjerenje građana, ili će neke druge partije dobiti priliku da formiraju vladajuću koaliciju”, pojasnio je Đukanović.

On je ponovio da je još uvijek rano govoriti kako će DPS nastupiti na parlamentarnim izborima, ali na osnovu trenutnog raspoloženja u partiji sve ukazuje na to da DPS razmišlja o samostalnom nastupu.

On je naveo i da Vlada apsolutno podržava sve aktivnosti Vrhovnog i Specijalnog tužilaštva zasnovanog na Ustavu i zakonu.

Bonus video: