Đukanović: Ja dirigujem putem u EU

Ako bi nekontrolisano povećavali plate, bez povećanja društvenog proizvoda to je kratkotrajna iluzija koja završava kao u Grčkoj
0 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2011. 08:23h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović odbacio je tvrdnje da se zalaže za usporavanje evropskog puta Crne Gore, što je, kako su “Vijesti” objavile, saopštio grupi javnih ličnosti na sastanku u vili “Gorica” u septembru.

Ono čemu ta pisanja nedvosmisleno vode je da će te novine sve više ličiti na "Skandal" i "Svet", dakle na žutu štampu koja uporno pokušava da dokuči šta se događa u "bekstejdžu".

Đukanović je kazao da vladajuća koalicija ne razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima i da ne bi bilo odgovorno prema biračima da, bez velike potrebe, izlaze na birališta prije isteka mandata. Đukanović je kazao da Vlada ima još godinu i po redovnog mandata, te da je rejting DPS-a u porastu, zbog čega vanredni izbori nijesu neophodni.

Iluzorno je razmišljati o povećanju zarada

Prema njegovim riječima, preporuka Evropske komisije da Crna Gora otvori pristupne pregovore, najbolja je potvrda izoštrenih kriterijuma EU u politici daljeg proširenja.

Ako bi nekontrolisano povećavali plate, bez povećanja društvenog proizvoda to je kratkotrajna iluzija koja završava kao u Grčkoj.

On smatra da je budućnost Balkana u EU i da to mora postati konstanta politike EU prema regionu: “Iako reforme treba da sprovodimo zbog nas samih, pozitivan i pravovremen podsticaj EU kojim se valorizuje napredak države, u skladu sa dostignućima svake pojedinačno, stimuliše da se radi kvalitetnije, više i brže”.

Povodom zahtjeva sindikata za povećanje zarada, Đukanović je rekao da je iluzorno i razmišljati o povećanju zarada u Crnoj Gori: “Ako bi nekontrolisano povećavali plate, bez povećanja društvenog proizvoda to je kratkotrajna iluzija koja završava kao u Grčkoj. I oni su trošili godinama više nego što su stvarali, a sada treba te fakture platiti. Umjesto da se te fakture prenose kao obaveza budućim generacijama u Crnoj Gori, mi pokušavamo da ih odgovorno nosimo u ovoj generaciji”.

Bonus video: