"Đukanović je izgubio osjećaj za opstanak"

“Đukanović je posljednji preostali dinosaurus politike devedesetih u regionu”, kazao je Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 17:40h

Bivši premijer Milo Đukanović je u intervjuu beogradskom nedjeljniku "Vreme" prvi put pokazao potpuni gubitak osjećaja za političku realnost i da nije u stanju da prepozna nadolazeće i neminovne procese, smatra lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

Medojević je lidera DPS-a u izjavi za “Vijesti” nazvao političarem “sa dokazanim osjećajem za opstanak i preživljavanje”.

"Ta urođena osobina, uz pažljivu analizu trendova regionalne i svjetske politike, omogućila je da pravovremenim i dramatičnim promjenama kursa preživi sve ove godine na vlasti u Crnoj Gori", pojašnjava Medojević.

Prema njegovom mišljenju, otvaranje pregovora sa EU za Crnu Goru predstavlja novu stranicu na njenom političkom i državotvornom putu, što podrazumijeva i dramatične političke promjene u aktuelnoj i konstruisanju nove vlasti, ali i promjenu političkih elita.

"Đukanović je, jednostavno, posljednji preostali dinosaurus politike devedesetih u regionu koji svakim danom postaje sve veća prepreka demokratskom i ekonomskom razvoju zemlje”, kaže Medojević.

Njegova politika je izumrla

“Politika koju on poznaje i čiju je tehnologiju razvio do savršenstva je već izumrla”, smatra lider PZP-a, uz napomenu da se stvara novi društveni ambijent koji traži državnike i lidere novog kova. Đukanović je u intervjuu za beogradski nedjeljnik “Vreme” optužio švedskog šefa diplomatije Karla Bilta i nezavisne medije da rade protiv njega i Crne Gore “po instrukcijama iz Beograda.

"Kada bi imao nekog iskrenog prijatelja oko sebe, on bi mu predložio da je vrijeme da se povuče i da otvori prostor za demokratsku transformaciju države. Naravno, uz određene garancije i uz uslove koje bi morao da pregovara sa novom vlašću", kazao je Medojević.

“Politika koju on poznaje i čiju je tehnologiju razvio do savršenstva je već izumrla”, smatra lider PZP-a

On smatra da ga u provaliju bez dna, u koju može da povuče i Crnu Goru, gura onaj koji ga ohrabruje da nastavi da se bori svim silama i svim oružjima protiv demokratskih promjena i evroatlantskih integracija.

Đukanović je u intervjuu za “Vreme” Medojevića nazvao “šarlatanom i političkim vagabundom kojeg favorizuju nezavisni mediji i preko kojeg su pokušavali da se domognu vlasti”.

Za šverc se kad tad mora odgovarati

Funkcioner SNP-a i predsjednik nekadašnje parlamentarne komisije koja se bavila pisanjem zagrebačkog “Nacionala” o balkanskoj duvansko mafiji Vuksan Simonović ocijenio je da se Đukanović ponovo obrušio na njega.

“Zapravo, dotični zna da se preko noći od golokuskovića ne može postati bogataš i vlasnik zemljišta, univerziteta, banke, hotela, fabrika, preduzeća, kompanija, zgrada, novca, i drugog mobilja, vrijednog stotine i stotine miliona eura, a da se za to prije ili kasnije ne odgovara! Zna glavni organizator švercera i šverca, svega i svačega lošeg u Crnoj Gori, i preko Crne Gore, da se za šverc kad tad mora odgovarati”, poručio je Simonović u reagovanju dostavljenom “Vijestima”.

Zna, kazao je Simonović, jedan od najvećih crnogorskih pronevjeritelja svih vremena da lopovluk ne može ostati nekažnjen, a da se ukradeno i oteto od naroda i države, kad tad mora vratiti narodu i državi”.

“Zna šef režima da ratni zločini nikada ne zastarijevaju! Zna onaj, koji je prevazišao Minhauzena, da su u laži kratke noge, i da će biti ogoljene sve njegove gnusne neistine, obmane i prevare! Zna denuncijant i dojavljivač NATO-a za vrijeme agresije na našu državu da će i za to kad tad odgovarati! Mnogo toga zna taj paćenik, a ako je kad i napravio kakav dobar politički potez, uvijek ga je zagadio nekom prljavštinom, jadom i čemerom i ponovo se vratio na dno dna”, ocijenio je Simonović.

Đukanović je u intervjuu naveo da je “sud u Bariju pravilno pročitao motive doušnika iz Crne Gore, sprdajući se sa onom našom nesrećom što je prtila more između Bara i Barija”. Kao član parlamentarne komisije koja se bavila švercom cigareta preko Jadrana Simonović je tužilaštvu u Bariju dostavio prikupljenu dokumentaciju, o Đukanoviću, Ivaniševiću i još nekoliko osoba iz najbližeg okruženja sadašnjeg šefa DPS-a.

Đukanović: Bilt, Vijesti, Dan i Monitor rade za Beograd >>>

Đukanović: Sada Srbiju vodi pravi Srbijanac >>>

Đukanović: Solana prijetio istragama >>>

Sve nas je raskrinkao

Na optužbe na račun nezavisnih medija koji po Đukanovićevoj ocjeni rade protiv države Crne Gore i sarađuju sa političkim centrima u Srbiji, urednik “Monitora” Esad Kočan ironično kaže da ih je "do kraja raskinkao".

Kočan je komentarišići Đukanovićeve optužbe kazao da on to radi više od 20 godina, ali su uvijek nakon ovakvih nastupa slijedili napadi na nezavisne medije.

“Još od vremena kada nas je proglasio nečasnim ljudima, kada je poziva na deratizaciju, to su bili nalozi za nasilje, prebijanje, paljenje auta, sudske progone...”, kaže urednik Monitora.

Kočan ironično podsjeća na brojne događaje koji su obilježili blisku jugoslovensku i crnogorsku prošlost "kada su predstavnici nezavisnih medija službovali srpskoj tajnoj policiji, a Đukanović zbog toga patio".

“Kad smo mi devedestih godina krenuli da razaramo Crnu Goru i da je podvodimo srpskoj Miloševićevoj tajnoj policiji, kako je on vrisnuo do neba. Sigurno se stariji sjećaju kako smo spriječili Anta Markovića da ruča na Virpazaru i tada je isto vrisnuo naš Đukanović:

'Ne, zaboga, ne brukajmo Crnu Goru'”, kaže Kočan. “I onda kada su krenuli ratovi, nečasni ljudi pozivali da se ide da se pali Vukovar”, dodaje ironično on, “a živo srce Đukanovićevo je izgorjelo braneći ljudsko i dostojanstvo Crne Gore.” Srpskoj tajnoj službi su, prema riječima urednika “Monitora”, “službovali i za vrijeme napada na Dubrovnik kada su čak i šah mrzjeli zbog šahovnice”.

“Kad smo mi devedestih godina krenuli da razaramo Crnu Goru i da je podvodimo srpskoj Miloševićevoj tajnoj policiji, kako je on vrisnuo do neba"

“A iz vrelog Đukanovićevog srca je odlijegalo:' Oprosti nam, Dubrovniče'”, ističe Kočan. U izjavi za “Vijesti” je kazao da “ni tu nijesu stali, da su uz Ratka Mladića bili zagovornici paljenja Sarajeva, Srebrenice...” “A kada je naš ratni saveznik uzeo osam hiljada života i ovdje u Crnoj Gori kao u Lelejskoj gori je odlijegao glas Mila Đukanovića: 'Ne, zaboga, zašto to radite'”, dodaje Kočan.

I dok se ovih dana u Beogradu sudi “prijateljima za organizovani kriminal, prijateljima Mila Đukanovića”, “Monitor”, prema riječima njegovog urednika, piše o tome, a “sve za račun srpskih tajnih službi”.

“Pa smo fino na glave metnuli šubare i kokarde, a negdje duboko u srcu nas i dalje vode ideje velike Srbije i službovanje za srpsku tajnu policiju”, kaže Kočan, aludirajući na Đukanovićevu izjavu da je on glavna prepreka nezavisnih medija i dijela NVO-a na putu zaokruživanja propalog projekta velike Srbije.

Galerija

Bonus video: