Đukanović možda i bude novi premijer jer mu je potreban imunitet

"Đukanović mora da skloni glavu na neku funkciju i ne bih se iznenadio da bude baš premijer", smatra politički analitičar Vladimir Goati
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 18:56h

Nakon oktobarskih izbora nije isključeno da se predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vrati na čelo Vlade zbog potrebe da bude na funkciji koja obezbjeđuje imunitet, ocijenio je politički analitičar Vladimir Goati.

Konačna odluka, smatra beogradski analitičar, zavisiće samo od Đukanovićeve procjene koliko bi mu povratak u izvršnu vlast mogao koristiti.

"Đukanović mora da skloni glavu na neku funkciju i ne bih se iznenadio da bude baš premijer. To ima i neke prednosti kada je riječ o zaštiti od nekih neprijatnih sudskih poziva i informacija, i daje neku vrstu imuniteta", kazao je Goati “Vijestima”.

"Ovo je Balkan. Ako stvari nijesu zabranjene, očekujte da će najvjerovatnije varijante da se pokažu kao stvarne. Pri tome je jedno bitno - da nisu nezakonite"

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je na skupu u Bijelom Polju izjavio da Đukanović obmanjuje birače jer predvodi izbornu listu iako zna da neće biti na čelu Vlade.

Aludirajući na ministre aktuelne crnogoske Vlade, Pajović je kazao da podrška vladajućoj koaliciji nije glas za Đukanovića, već za „Katniće, Kavariće, Gvozdenoviće, Stijepoviće“.

Dok Goati smatra da birači time nijesu prevareni, jer zakon ne obavezuje partije da na čelo Vlade imenuju nosioca liste, u DPS-u tvrde da će o kandidatu za premijera razgovarati nakon izbora.

Vešović: Prirodno je da Đukanović bude na čelu koalicije

"To što je predsjednik najjače partije u Crnoj Gori na čelu naše koalicije apsolutno je prirodna stvar. Licitiranjem u javnosti ko će iz naše koalicije biti premijer nakon 14. oktobra, potvrđuje se da je svima već jasno da ćemo mi biti pobjednici izbora. Premijera i ministre biraćemo poslije izbora", kazao je portparol DPS-a Časlav Vešović.

Goati ističe da je u demokratskim sistemima uobičajeno da nosilac pobjedničke liste bude premijer, ali da to nije zakonska obaveza. Iako je u većini evropskih zemalja uobičajena praksa da nosilac pobjedničke liste bude na čelu Vlade, Goati tvrdi da to ne mora biti obavezujuće za balkanske političare kod kojih ne važe pravila kao u ostatku Evrope.

Kao primjer naveo je Vladu Srbije u kojoj je premijer Ivica Dačić, iako je njegova Socijalistička partija Srbije stranka koja u vladajućoj koaliciji ima najmanje mandata.

Slično se desilo, podsjeća Goati, i kada je 2007. godine za premijera izabran Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije koja je u vladajućoj koaliciji imala manje mandata od Demokratske stranke.

"Ovo je Balkan. Ako stvari nijesu zabranjene, očekujte da će najvjerovatnije varijante da se pokažu kao stvarne. Pri tome je jedno bitno - da nisu nezakonite".

Čelnici DPS-a kao mladi partizanski generali

Na pitanje može li se desiti da Đukanović sačeka predsjedničke izbore naredne godine i kandiduje se za šefa države, Goati je ocijenio da ključni političari u Crnoj Gori odavno imaju problem sa podjelom funkcija.

On je današnji položaj čelnika DPS-a uporedio sa pozicijom mladih partizanskih generala 1945. godine, koji nakon ratnih odlikovanja nijesu mogli više da napreduju.

"Kada su sa 26 godina iz rata izašli sa činovima generala, njihova karijera više nije imala gdje da napreduje. To se desilo sa mladim crnogorskim rukovodstvom koje nema gdje da napreduje, a u Crnoj Gori nemate čime drugo da se bavite ako ste u vrhu. Zbog toga očekujem da će se Đukanović vratiti na neku od čelnih funkcija", istakao je Goati.

Pozitivna i Front nemaju dilemu, u SNP-u razmišljaju o smjeni režima

U Pozitivnoj Crnoj Gori i Demokratskom frontu tvrde da će, u slučaju pobjede na izborima, nosioci tih lista biti na čelu Vlade. U Socijalističkoj narodnom partiji (SNP) tvrde da je za tu partiju važnija smjena režima od priče o kandidatima za premijera.

”Standard u svim demokratskim zemljama je da nosilac liste u slučaju pobjede na izborima preuzme mjesto premijera. Taj standard se jedino ne poštuje u Crnoj Gori kada je riječ o vladajućoj koaliciji”, tvrde u Pozitivnoj Crnoj Gori.

U SNP-u navode da je ta partija u potpunosti posvećena smjeni DPS-a i SDP-a sa vlasti.

“Ne postoji niti jedna lična ambicija, koja bi mogla da bude smetnja na tom putu. O svemu ostalom onoga trenutka kada ostvarimo ovaj najvažniji cilj”, navode u medijskom pulu SNP-a.

Galerija

Bonus video: