Đukanović na čelu resora vanjskih poslova, Jasavić potpredsjednica Vlade

Prema riječima Đukanovića, od stare slave se ne živi i se najuspješnije vlasti se u nekom periodu mijenjaju vlastima koje građanima ponude bolju perspektivu
95 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Savjet DPS, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Savjet DPS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.06.2016. 17:16h

Premijer Milo Đukanović vodiće do daljnjeg resor vanjskih poslova. Đukanović je to potvrdio na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a. On nije precizirao da li će on do izbora voditi vanjske poslove ili će biti izabran novi ministar, ali je kazao da će ga Vlada na narednoj sjednici ovlastiti da vodi diplomatiju.

Đukanović je kazao da je predložio da Azra Jasavić bude imenovana za potpredsjednicu Vlade, a Branimir Mugoša za ministra poljoprivrede. Dodao je da sada o tom predlogu treba da glasa Skupština kako bi oni bili izabrani i većnaredni dan radili u punom kapacitetu.

Upitan da li će Svetozar Marović, Lazar Rađenović i Žarko Pavićević biti isključeni iz partije nakon što su podnijeli ostavke na funkcije u DPS-u, Đukanović je rekao da je Statut partije jasan da njega tumači Staturana komisija a ne predsjednik partije. Upitan da li on lično misli da ih treba isključiti, premijer je rekao da je to nebitno.

"Partija nije mjesto gdje se trenira strogoća" rekao je Đukanović novinarima. Upitan da li je država mimo zakona ponudila lokalitet Buljarica u zakup ili prodaju, on je rekao da je to državno zemljište.

Upitan da prokomentariše navode potpredsjednika Vlade, Milorada Vujovića kako su opozicioni ministri opstruirani, Đukanović je rekao da te ocjene nemaju argumentovano utemeljenje. On je kazao da zna o čemu priča Vujović i da su se isaglasili da jedan broj opozicionih članova ima interesovanja za nešto što nije predviđeno ni Sporazumom ni Lex specialisom. “Ima ambiciju da preduzme nadležnosti drugih državnih organa”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako neko treba da pravi reviziju poslovanja Vlade i državnih organa za to u sistemu postoji nadzorna institucija. “To ne pripada bilo kojem ministru iz vlasti ili opozicije”. Đukanović je istakao da je sam, bez ičijeg podsticaja, inicirao ulazak opozicionih ministara u Vladu. “Nijesam to inicirao da bi bili opstruirani niti da bi smo pravili farsu. Više puta sam potpredsjedniku Vujoviću i ministrima kazao sve što je predviđeno političkim sporazumom i zapisano u Lex specialisu”, kazao je Đukanović. Đukanović je ocijenio su se u poslednje četiri godine u Crnoj Gori najviše manifestovale slabosti u političkom sistemu.

Đukanović je istakao da je sam, bez ičijeg podsticaja, inicirao ulazak opozicionih ministara u Vladu

“Slabosti koje je generisalo jedno neočekivano, neodgovorno ponašnje jednog od partnera u vladajućoj koaliciji čime je usporeno funkcionisanje političkog sistema a samim tim i donošenja odluka i rad administarcije”, naveo je Đukanović. On je kazao da je taj problem sada riješen i da postoji pretpostavka za nastavak efikasnog procesa odlučivanja o razvojnim pitanjima, efikasnim radom administracije, a samim tim preptostavki za brži ekonomski rast. Đukanović je ukazao da se na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, razgovaralo o kvalitetima servisa koji treba građanim da pruži vlast. “Tu smo objektivno sagledali šta je napravljeno u četiri godine, šta su izazovi sa kojima će se suočavati i ova i naredna Vlada i prepozanali odgovornosti na tom planu imajući vidu da ti servisi čine važan aspekt kvaliteta života svakog građanina”, rekao je Đukanović. Prema njegovim riječima, sjednica Savjeta je bila prilika da se govori o prioritetima odgovorne vladine politike u budućem četvorogodištu, izbornom program DPS-a i na taj način, kako je dodao, dinamizirali aktivnosti na pripremi partije za redovne parlamentarne izbore u oktobru ove godine. Na pitanje da li smatra da funkcioneri koji su podnijeli ostavkena funkcije u DPS-u treba da budu isključeni iz partije Đukanović je rekao da nije bitno šta on smatra već šta kaže Statut. On je pojasnio da predsjedniku partije ne pripada pravo da tumači Statut već satutarnoj komisji i da je siguran da će ona to uraditi na valjan način. “Ne sumnjam da će DPS, koja ima statutarnu komisiju pitanje pažljivo izučiti i pridržavati se odrednica Statuta”, istakao je Đukanović.

"I najuspješnije vlasti se mijenjaju onima koji nude bolju perspektivu"

Crna Gora je naparavila ozbiljan iskorak na planu ekonomskog i demokratskog razvoja i Demokratska partija socijalista (DPS) je tokom deset godina dala najprepoznatjiviji pečat tim ostvarenjima, ocijenio je lider te partije, Milo Đuaknović.

On je na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a kazao da se državni posao nikada ne završava, i da se sada Crna Gora nalazi na početku procesa emancipacije društva.

"Tačno je da smo sačuvali Crnu Goru od rata, doveli je do ekonomske održivosti, obnovili nezavisnost usmjerili je putem evropskog i evroatlanskog razvoja, ali je nepobitno tačno da je zaostajala i da smo mi svjesni da smo u deset godina prevalili prvu dionicu na putu njene emanciacije, ubzanog ekonomskog i demokrastkog propseriteta i stvaranju pretpostavki za njeno stajanje u red najrazvijenijih evropskih država", rekao je Đukanović.

On je istakao da je DPS, za 25 godina postojanja i uspješnog rada, napravila puno uspjeha ne samo na državnom planu već je u svim izbornim procesima u kojim je učestovala izašla kao apsolutni pobjednik.

Prema riječima Đukanovića, od stare slave se ne živi i se najuspješnije vlasti se u nekom periodu mijenjaju vlastima koje građanima ponude bolju perspektivu

Prema riječima Đukanovića, od stare slave se ne živi i se najuspješnije vlasti se u nekom periodu mijenjaju vlastima koje građanima ponude bolju perspektivu.

"Svaka vlast je obavezna da uprkos uspjesima koje postigne bude inovativna, kreativna, prepozna šta su izazovi na nacionalnom, regionalnom i globanom planu i pokuša da odgovori na te izaove i prlagodi neminovnim procesima koji se dešavaju na globalnoj sceni", naveo je Đukanović.

On je kazao da je vlast u u prethodnom periodu u tome bila uspješna al to nije dovoljna garancija, niti nešto što po automatizmu podrazumijeva da će na buduće izaozve biti uspješna. »Jer budući izazovi će biti drugačiji od onih sa kojima se do sada sučavala Crna Gora ali i DPS«.

U naredom periodu, kako je kazao Đukanović, DPS će ispite polagati isključivo na pitanjima kvalitet života u Crnoj Gori. »Moramo biti svjesni da je zahvaljujući nama riješeno nekoliko prethodno vrlo važnih pitanja«, dodao je Đukanović.

On je ukazao da su uskoro parlamentari izbori koji će, kako je rekao, definitvno biti drugačiji od svih dosadašnjih.

"Oni su zatvaranje prvog kruga strateške promjene u konceptu razvoja Crne Gore, kruga koji je formalno započeo 2006. godine", rekao je Đukanović.

Ulaskom CG u NATO, kako je ocijenio, finalno se stavlja tačka na nedomice i dileme koje su pratile državu gotovo čitav vijek, i koje je neopravdano prate i poslednjih deset godina.

"Crna Gora je odogovorila na to pitanje 21. maja 2006 ali zahvlajujući istorijskoj dubini podjela koje prate crnogorsko društvo vidimo da političkim manipulacijama političkih konkurenata jedan dio javnosti je u zabludi da to pitanje nije riješeno", kazao je Đuaknović.

On smatra da će na to pitanje biti stavljena tačka ulaskom Crne Gore u NATO i na taj način verifikuje ono na čemu se radilo tokom novije političke istorije.

"Crna Gora se time nipošto ne odriče svojeg identiteta i temelja. Naprotiv samo prepozanje da sa čvrstim osloncem na svoje temlje jako dobro i pamentno čita šta se dešava na globalnoj pozornici, ne prkosi tim procesima nego nastoji da bude u skladu sa njima", poručio je Đukanović.

On je kazao da je opoziiji omogućen ulazak u Vladu zbog porebe da se stvore uslove z što efikasniji rad Vlade nakon izbor u oktobru.

»Mislim da ovom sastvu ne treba objašnjavazti koliko je bio otežan rad u prethodne tri i po gidine. Razlog tome je bila desrukcija od jedne partije koja je formalno pripadala vlasti. Ali koja je sve vrijeme činil daomete valst u ostvarivanju datih obećana", kazao je Đukanović.

On je rekao da je na taj način izazavana kriza političkog sitema koja je jako pogodalo usporavanju u donošenja odluka.

"Sada uzalimo u izbore sa promijenjenim sastavom Vlade, i na taj način smo relativizirali onu prednost koj Vlade imaju u odnosu na opoziciju. U želji da ponudimo opoziciji novu šansu da elimniše neopravdane sumnje u institucionalni sistem Crrne Gore ponudili smo da bude sastavni dio vlasti i na taj način posvjedoči u kvalitet izborbog procesa i stvorimo uslove da nakon naše pobjede stvorimo Vladu koj će raditi bez opstrukcija«, kazao je Đukanović.

On je rekao da se ulazi u izborni prces koji će biti nikad teži.

"Ali uradili smo to vjerujući u voj usnagu i sposobnost da uprkos ustupcima koji su nezasluženi, ubjedljivo pobijediti na izborima", kazao je Đukanović.

Govoreći o odluci Velike Britanije da napusti EU, Đukanović je rekao da treba poštovati demokratsku odluku svake države i naroda u Evropi da biraju svo put u budućnost.

"Tražili smo to pravo zanas i to podrzumijevamo i za svaku", rekao je Đukanović, ocjenjujući da je ta odluka je izazvala mnogo kontroverzi na međunarodnoj i domaćoj politilčkoj sceni.

"Na domaćoj sceni dala je zamah svim antievropskim strukturaam koji intezivno pokušavaju da ožive iluziju da u Crnoj Gori postoji alternativni put razvoja u odnos na put evropskog i evroaltnaskog razvja države i regiona", rekao je Đukanović.

Bonus video: