Albaniji od Crne Gore pola miliona pomoći

Sa prethodno izdvojenim sredstvima od lokalnih zajednica i dobrovoljnim prilozima od 250 hiljada eura, ukupan iznos finansijiske Crne Gore prema Albaniji iznosiće 750 hiljada eura
1910 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa konferencije, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 17.02.2020. 19:15h

Crna Gora će donirati pet stotina hiljada eura Albaniji zbog rekonstrukcije područja koja su pogođena u zemlljotresu, saopštio je predsjednik Milo Đukanović.

Sa prethodno izdvojenim sredstvima od lokalnih zajednica i dobrovoljnim prilozima od 250 hiljada eura, ukupan iznos finansijiske Crne Gore prema Albaniji iznosiće 750 hiljada eura.

"Crna Gora i dalje ostaje otvorena da u neposrednoj komunikaciji sa Albanijom vidi na koji još način može biti od pomoći u rješavanju teških problema sa kojim se Albanija suočila. Iskreno se nadam da će rezultati današnje donatorske konferencije omogućiti sveobuhvatniju i koordinisaniju akciju Vlade Albanije da na efikasan i održiv način započne proces oporavka", kazao je Đukanović.

On je donaciju najavio na donatorskoj konferenciji za pomoć Albaniji, koju je organizovala predsjednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u Briselu.

Đukanović se zahvalio zahvalio Evropskoj komisiji na organizaciji donatorske konferencije koja će značajno pomoći Albaniji u saniranju posljedica katastrofalnog zemljotresa.

"Crna Gora je nažalost imala slična iskustva još u vrijeme dok smo bili dio velike Jugoslavije. Još uvijek je u svježem sjećanju koliko nam je značila solidarnost jugoslovenskih naroda, susjeda, kao i cijelog svijeta. Prezentacija o procjeni potreba za period oporavka koju smo vidjeli podsjetila je na ono što sam lično vidio u Draču tokom posjete u decembru prošle godine. Ova konferencija je prilika da ponovim ono što naši albanski prijatelji znaju: Crna Gora i crnogorski narod uvijek je uz naše albanske prijatelje, i u dobru i u zlu", rekao je Đukanović.

On je podsjetio na to da je Crna Gora u prvim satima nakon zemljotresa "priskočila u pomoć našim albanskim prijateljima, pomažući u otkopavanju ruševina".

Bonus video: