Đukanović na sastanku sa Metom: Utvrđivanje granica između Crne Gore i Albanije važan uslov EU

Prema Đukanovićevim riječima, Crna Gora i Alabanija jako su zainteresovane da bude nastavljen i uspješno okončan dijalog između Beograda i Prištine, i da epilog toga bude održivo rješenje, koji neće ugrožavati stabilnost regiona
2417 pregleda 1 komentar(a)
Meta i Đukanović na današnjem sastanku, Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG
Meta i Đukanović na današnjem sastanku, Foto: Služba za informisanje Predsjednika CG

Crnogorska manjina u Albaniji i albanska u Crnoj Gori most su međudržavne saradnje i prijateljstva dvije zemlje, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović, koji je danas razgovarao sa predsjednikom Albanije, Ilirom Metuom, kazao je da je njegov dolazak još jedna potvrda uzornih međudržavnih odnosa i prijateljstva i dodatni impuls daljeg unaprjeđenja.

On je rekao da Crna Gora i Albanija imaju veoma dobru bilateralnu saradnju, ali i onu u okviru regiona i NATO-a.

Đukanović je rekao da su dvije države ponosne postignutim rezultatima na planu ostvarivanja manjinskih prava.

„To su pitanja koja se nikada ne završavaju, uvijek traže paket nove pažnje državne politike“, naveo je on.

Đukanović je poručio da će i u nastavku pokazati posebnu političku senzibilnost za rješavanje tih pitanja.

„Manjine, crnogorska u Albaniji, albanska u Crnoj Gori su most međudržavne saradnje i prijateljstva dvije zemlje“, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, proces na utvrđivanju granica između Crne Gore i Albanije potrebno je nastaviti, imajući u vidu da je to jedan od važnih uslova na kojem instistira Evropska unija (EU), prije nego bilo koja država krene u proces administrarivnog definisanja pozicije u porodici razvijene Evrope.

Đukanović je naveo da su on i Meta posebnu pažnju tokom sastanka posvetili daljoj saradnji u okviru regiona, u interesu rješavanja otvorenih pitanja, koja su jako važna za učvršćivanje stabilnosti, razvoj regiona i njegovu evroatlansku i evropsku perspektivu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Albanija jako su zainteresovane da bude nastavljen i uspješno okončan dijalog između Beograda i Prištine, i da epilog toga bude održivo rješenje, koji neće ugrožavati stabilnost regiona.

„Podrazumjeva se spremnost Crne Gore i Albanije da u punoj mjeri pokažu odgovronost i kooperativnost prema naporima koje će u narednom periodu ulagati Srbije i Kosovo u dijalog“, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, Crna Gora i Albanija su podržali napredak koji je Makedonija ostvarila kroz ustavne promjene, i kojim je verifikovan dogovor postignut u intezivnom višemjesečnom bilateralnom procesu.

Đukanović je dodao da je na planu ekonomske saradnje, tokom sastanka, posebna pažnja posvećena pitanjima zajedničkog razvoja infrastrukturnih projekata, koji treba da omoguće lakše putovanje građana i lakšu valorizaciju razojnih resursa.

„U tom kontekstu razgovarali smo o jadransko-jonskom putnom koridoru, jadransko-jonskom gasovodu, o putevima koji su blizu granica, kojima se olakšava putovanje i preuzeli obaveze koje znače podršku već definisanim planovima Vlade“, rekao je Đukanović.

Kako je ocijenio, uklanjanjem barijera koje otežavaju poslovanje između privrednih subjekata dvije države, stvorili bi uslove za uvećanje prometa.

Meta: Ponosan sam na doprinos Albanaca u Crnoj Gori

Meta je kazao da su Crna Gora i Albanija i dalje ispod realnog potencijala za ostavrivanje saradnje.

„Mislim da će ova posjeta i spremnost gospodina Đukanovića podstaći sve zajedničke projekte“, smatra Meta.

On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao o daljoj integraciji Albanaca u Crnoj Gori i pravima Crnogoraca u Albaniji.

„Veoma sam ponosan na doprinos Albanaca u Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti. Bili su nepokolebljivi u podržavanju evroatlasnke integracije Crne Gore. Na taj način služili su višem interesu ne samo Crne Gore, već i jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu“, kazao je Knežević.

On je naveo da je zadovoljan što je Đukanović saglasan sa njim da treba očuvati prava Albanaca, njihov identitet i da ih treba više uključivati na regionalanom i lokalnom nivou.

Kako je dodao, sagalasili su se da treba više investirati u zonama u kojima oni žive.

„Isto tako u Albaniji, nastavitićemo da se anagažujemo još više, da promovišemo prava crnogorske manjine, koja je primjerna manjina“, dodao je Meta.

On je čestitao na napretku koji je Crna Gora postigla u evropskoj integraciji i na ulozi koju ima kao jedna od najmlađih članaica NATO-a, i zahvalio za cijelu podršku regionu.

“Ovo je veoma važna godina za region, u smislu očekivanja za dijalog između Kosova i Srbije. Taj dijalog mora pojačati i konsolidovati suživot između Srba i Albanaca, ali i suživot cjelokupnog regiona“, rekao je Đukanović.

Integaracioni procesi Zapadnog Balkana, smatra on, jedini su put koji region ima.

Bonus video: