Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN

Centralna tema ovogodišnje generalne debate biće - Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije
2405 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predvodiće delegaciju države na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) koja će biti održana od 24. do 30 septembra u Njujorku.

Na zasijedanju će učestvovati i crnogorski šef diplomatija Srđan Darmanović.

Centralna tema ovogodišnje generalne debate biće - Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije.

"Zasijedanje će biti fokusirano na ključne globalne teme koje se tiču mira, bezbjednosti i promovisanja partnerstava za dostizanje ciljeva održivog razvoja", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović će tokom boravka u Njujorku učestvovati i na Samitu lidera o klimatskoj akciji koji će prethoditi Generalnoj debati.

Na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, planirani su brojni multilateralni sastanci i bilateralni susreti šefa crnogorske diplomatije sa visokim predstavnicima zemalja učesnica, zvaničnicima UN i drugih organizacija.

"Učešće crnogorske delegacije Crne Gore na 74. zasijedanju Generalne skupštine UN predstavlja priliku za dalju promociju rezultata i prioriteta države na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN, kao i unapređenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama", kaže se u saopštenju.

Bonus video: