Đukanović: Nadam se da će CG dogodine biti NATO članica

Ambasadorka SAD Margaret Ujehara rekla je da dok se Crna Gora sprema za 10. godinu otkako je obnovila nezavisnost, “američki narod s ponosom stoji uz nju”
128 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2015. 19:21h

Mi ne zaboravljamo da je Amerika dio svih naših uspjeha i nadam se da će da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine ovdje bude obilježavala deseti put Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse, poručio je premijer Milo Đukanović na prijemu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država povodom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD.

“Iskreno se nadam da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine ovdje bude obilježavala deseti put Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse. Najveći dio napora državne politike podredili smo tom cilju” rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora zna da cijeni slobodu drugih, jer je cijela njena slavna istorija zapravo bila borba za slobodu, “posebno slobodu prijateljskih naroda i država, kao što su SAD”.

“Za nas ima poseban značaj činjenica da se taj praznik posljednjih devet godina slavi u nezavisnoj Crnoj Gori. Mi smo ponosni što smo na demokratskom referendumu, na način primjeren civilizovanim narodima, obnovili državu. To je izraz demokratske zrelosti savremenog crnogorskog multietničkog društva. Time smo zaslužili podršku, poštovanje i priznanje naših susjeda i naših međunarodnih partnera” rekao je premijer. Đukanović je kazao da

Amerika ima svoje posebno mjesto u Crnoj Gori.

“Ovo je prilika da zahvalimo američkoj Vladi i američkom narodu na izuzetnoj pomoći i podršci očuvanju stabilnosti, reformskim procesima, ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore tokom posljednje dvije decenije, u kojima smo izgradili snažno partnerstvo. To je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora postane nezavisna, da bude lider u integracijama u regionu, u kvalitetnom i dinamičnom pregovaračkom procesu sa EU, u očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja godine. To je od presudne važnosti za budućnost naše zemlje, za stabilnost regiona, i od značaja za Alijansu. Vjerujem da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru u tom pravcu”, kazao je on.

Ambasadorka SAD Margaret Ujehara rekla je da dok se Crna Gora sprema za 10. godinu otkako je obnovila nezavisnost, “američki narod s ponosom stoji uz nju”.

“Dok se suočavate sa istim komplikovanim pitanjima sa kojima smo smi suočavali više od 200 godina” rekla je Ujehara.

Ona je rekla da su SAD, poslije početnog uzbuđenja zbog odvajanja Engleske, prvi Amerikanci je trebalo da odluče kakvu zemlju žele da grade.

“Prava i obaveze svakog građanina, kako da razvijaju trgovinu i kakvu će ulogu SAD igrati u svjetskim tokovima”, rekla je ona.

Ona je Đukanoviću rekla da ona i njen tim obećavaju da će nastaviti da rade sa Crnom Gorom kako bi napredovala na putu integracija i ušla u evroatlantsku familiju.

Galerija

Bonus video: