Đukanović ne može u vanjsku politiku

Iako lider Demokratske partije socijalista kaže da bi mogao u međunarodnu politiku, iz opozicije kažu da ga strane adrese ne žele zbog prošlosti
76 pregleda 58 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2017. 20:58h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je izolovan, kada je u pitanju međunarodna politika, i sa svojom prošlošću nije dobrodošao da u njoj učestvuje, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA.

Đukanović je, gostujući na TV Pink, rekao da će se, ukoliko ne bude predsjednički kanidat DPS-a baviti politikom i bizinisom, navodeći da je interesantan nekim međunarodnim adresama. On je naveo da će održati predavanja u Holandiji i Francuskoj, bez preciziranja o kakvim se tačno predavanjima radi pred kime će govoriti.

“Kada neko 25 godina provede u ozbiljnoj državnoj politici onda je osuđen da se bavi politikom do kraja života. Čak i kada bih donio odluku da se sasvim isključim iz domaće politike, jako je puno inicijativa sa međunarodne scene koje me podsjećaju da bih mogao biti interesantan sagovornik različitim strukturama na neke teme koje se tiču Balkanske i evropske budužnosti. Već 7. decembra ću govoriti polaznicima određene političke škole univerziteta u Holandiji, nakon toga sam u Parizu na temu balkanske budućnosti u organizaciji jednog najeminentnijeg tink-tenka u Francuskoj”, kazao je Đukanović.

Iz DPS-a “Vijestima” nije odgovoreno ko su organizatori skupova u Holandiji i Francuskoj na kojima će Đukanović držati predavanja.

Član Predsjedništva SDP-a Bojan Zeković kazao je da su Đukanovićeve izjave, kako je kazao, plod blage frustracije zbog međunarodne izolacije u kojoj se dugo nalazi.

Zeković navodi i da je Đukanović uvidio da su bivši premijer Igor Lukšić i aktuelni premijer Duško Marković u međunarodnoj zajednici imali mnogo bolji tretman od njega.

“Podsjetiću da je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pens izbjegao susret sa njim prilikom posjete Podgorici, a sastao se sa predstavnicima građanske opozicije”, rekao je Zeković.

Funkcioner SDP-a podsjetio je i na posljednju izjavu visokog zvaničnika SAD Hojt Brajan Jia koji je rekao da je “sramno da su politički lideri na Balkanu, bez obzira na njihovo neodgovorno ponašanje, dobrodošli u mnogim evropskim prijestonicama”.

“Kao i dugogodišnji odnos zvanične Njemačke prema Đukanoviću”, rekao je Zeković za “Vijesti”, aludirajući na činjenicu da Đukanović nikad nije bio u zvaničnoj posjeti Njemačkoj.

Sekretar pokreta URA Mileta Radovanić smatra da su uzaludni Đukanovićevi odgovori kako je cijenjen u međunarodnoj politici i tražen kao mogući predavač.

“Đukanovića više ne cijene ni u dijelu njegovog DPS-u, a ne tek na međunarodnom planu” rekao je Radovanić, ističući da svi javni i tajni signali jasno pokazuju da je njegovo vrijeme prošlo i da sa svojom političkom prošlošću više nigdje nije dobrodošao. “Svjestan je da više nije poželjan partner i saradnik ni u Briselu, ni u Vašingtonu, ni u Moskvi. A svjestan je i činjenice da je samo pitanje vremena kada će mu i u DPS-u okrenuti leđa na isti način kako je to učinila međunarodna zajednica”, rekao je Radovanić.

Neka predaje o promjeni ideologije

Radovanić je, osvrćući se na planove lidera DPS-a, kazao da ne zna što bi to Đukanovć mogao da predaje.

“Jedino što on može da prenese kao "znanje" jeste da drži predavanja o tome kako mijenjati ideologije zarad ličnog interesa i sopstvenog bogaćenja, kako rasprodati sve vrijedno u zemlji, kako uništiti privredu jedne države, kako u državi gdje ljudi rade za par stotina eura on može nositi ručni sat od 120 hiljada eura”, rekao je Radovanić.

Bonus video: