Đukanović ne prihvata očigledno: Niko ne pritiska medije

On je kazao da ne prihvata argumente koje su iznijeli čelnici uglednih međunarodnih kompanija
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 18:21h

Premijer Milo Đukanović neće mijenjati svoj odnos prema nezavisnim medijima jer ne vidi da se na njih vrši pritisak i da se stvara atmosfera mržnje, zbog koje su njihovi novinari i imovina meta napada.

Đukanović takođe ne nalazi ništa sporno u tome što je provladina “Pobjeda” za vrijeme mandata Srđana Kusovca, njegovog sadašnjeg savjetnika, vrijeđala vlasnike, urednike i novinare ”Vijesti” i “Monitora”.

Premijer ne prihvata argumente iz pisma koje su mu ranije poslali čelnici kompanija koje su u vlasničkoj strukturi lista i televizije "Vijesti", i koji su tražili od njega da se uzdrži od “provokativnog rječnika” i prestane da podstiče neprijateljstvo prema listu i drugim nezavisnim medijima, jer time ugrožava i njihovu investiciju u Crnoj Gori.

“Uz puno uvažavanje pojedinačnih stavova svakog investitora, uključujući i investitore u medije, to ne znači da sam saglasan sa stavom svakog od njih. Nijesam prepoznao da neko u crnogrskoj javnosti, a posebno ne neko od državnih struktura vrši bilo kakav pritisak na bilo koji medij, posebno ne u vezi onoga što je sadržaj rada tih medija,” rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje “Vijesti” na otvorenoj sjednici Vlade na Cetinju.

Dodao je da u onome što se može pročitati u štampi i čuti na elektronskim medijima ne može prepoznati “rad pod pritiskom, već radu u uslovima apsolutne slobode izražavanja javnog mišljenja, koje se često u Crnoj Gori dokazuje nekritičkim odnosom prema Vladi, državnim organima i vladajućoj strukturi”.

”Često i spremnošću da se u interesu bespoštedne borbe protiv Vlade i konstruišu činjenice,” objasnio je.

Đukanović je rekao da ne prihvata argumene koje je pročitao u pismu koje su mu uputili izvršni direktor američkog fonda “Midija divelopment investment fund” (MDIF) Harlan Mandel i Klaus Švajghofer, član odbora direktora medijske grupe Štirija, sa sjedištem u Austriji,koji su u vlasničkoj strukturi lista i televizije “Vijesti”.

“Nemam namjeru da iniciram bilo kakve promjene na tom planu.Svi koji radimo u određenim oblastima moramo shvatiti da svi zajedno treba da doprinosemo unapređenju ambijenta i međusobnog poštovanja onoga što su profesionalni standardi,”rekao je on.

Dodao je da mu “investitori “Vijesti” neće određivati gdje će ići i da o tome ima pravo da odlučuje kao slobodan građanin, ali da ima pravo izbora kao premijer.”Smatram da je to pretenciozno i malo nekulturno,” dodao je, navodeći i da ima pravo da odgovori nakon višegodišnjih kampanja protiv njega, DPS i Vlade koju vodi.

Đukanović je rekao da ne prihvata argumene koje je pročitao u pismu koje su mu uputili izvršni direktor američkog fonda “Midija divelopment investment fund”

Iako premijer tvrdi da mediji rade u normalnim uslovima i da nezavisni nemaju nikakve probleme, u vladinom Akcionom planom planu za poglavlje 23, u okviru koga su prije dva dana otvoreni pregovori sa EK, piše da treba “osigurati zaštitu novinara od prijetnji i nasilja, naročito kroz efikasne istrage prethodnih napada i odvraćajuće kazne, te da treba ponovo ispitati i izmijeniti zakonsku regulativu i institucionalni okvir za zaštitu slobode medija”.

U tom smislu planirano je i formiranje Vladine komisije za praćenje postupanja državnih organa u slučajevima napada na novinare, o čijim rezultatima bi Vlada trebalo redovno da se izvještava.

I u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2013.godini izražava se zabrinutost zbog napada na novinare:” Uprkos skorašnjim presudama i istragama slučajeva nasilja nad medijima, niz starih i skorašnjih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, uključujući i napade na imovinu medija, moraju biti riješeni intenziviranjem istraga i krivičnog gonjenja. Skorašnji porast broja slučajeva predstavlja razlog za zabrinutost”, piše u izvještaju.

Ne ograđuje se od blaćenja “Pobjede”

Upitan da li će zaustaviti praksu provladine “Pobjede” koja je vrijeđala i blatila vlasnike “Vijesti” i zašto ne dostavi tužilaštvu dokaze o “medijskoj mafiji”, koju i on pominje, Đukanović je odgovorio:“Ako hoćete da kažete da okolnosti ukazuju da je “Pobjeda” kritički nastrojena prema “Vijestima” treba da znači da mi ovde treba da prihvatimo ocjenu a da su “Vijesti” nedužne u tome. Znamo da nije riječ o tome,” rekao je on.

Premijer je međutim ignorisao dio pitanja o tome zašto tužilaštvu ne dostavi dokaze koji ukazuju na postojanje medijske mafije, kako bi ono radilo svoj posao.

Skupština da se ne miješa u biznis

Đukanović je kazao da se za glavninu poslova koji se tiču ekonomskog razvoja mora pitati Vlada, i zamjerio Skupštini Crne Gore na usporavanju biznisa, kojoj je poručio da treba prije svega da se bavi političkim dijalogom.

On je kazao da se nije prepoznao u izjavi predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića koji je kazao da Crna Gora danas podsjeća na Crnu Goru pred kraj vladavine kralja Nikole.

Crna Gora potvrđuje da ima potencijal za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, što zahtijeva još veću odgovornost pred predstojećim zadacima, kazao je Đukanović, navodeći da ono što je urađeno daje pravo na optimizam. On je danas na otvorenoj sjednici Vlade, koja se održava na Cetinju, kazao da je najveći kvalitet Vlade, i najznačajniji rezultat u prvoj godini mandata, to što je pokazala da je tim koji zna šta hoće, i koji zna kako to da ostvari. Đukanović je rekao da je Vlada maksimalno bila posvećena izgradnji i jačanju institucija sistema, unapređenju vladavine prava, i pravnih pretpostavki za dalju demokratizaciju društva. "To je postignuto normativnim usklađivanjem sa evropskim zakonodavstvom, kao i kroz regionalnu saradnju, i čvršće povezivanje sa našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima", kazao je on.Đukanović je rekao da usvajanje amandmana na Ustav Crne Gore, koje je inicirala Vlada, simbolizuje napore svih političkih subjekata i cijelog društva na putu evropskih i evroatlantskih integracija."Vlada u tome ima najveću odgovornost. To smo potvrdili i posvećenošću realizaciji politika koje se tiču ljudskih prava i sloboda, posebno unapređenju ljudskih prava marginalizovanih i ranjivih grupa, kao što su RAE i LGBT populacija i osobe sa invaliditetom. Borba protiv diskriminacije i promovisanje ljudskih prava ostaju u vrhu Vladinih aktivnosti", poručio je on.Đukanović je podsjetio da članstvo u EU i NATO ostaju važni državni prioriteti. "Značajne pomake u tom pravcu ostvarili smo ove godine. Crna Gora je jedina zemlja iz regiona koja ima aktivne pregovore za članstvo u EU. Završen je proces skrininga i kompletirana pregovaračka struktura koja okuplja 1,3 hiljade stručnjaka iz različitih društvenih sfera", naveo je on. Prema riječima Đukanovića, otvoranjem još pet pregovaračkih poglavlja, trebalo bi da su razuvjereni svi koji su sumnjali da će Crna Gora otvoriti poglavlja 23. i 24. – Pravosuđe i temeljna prava, i Pravda, sloboda i bezbjednost.

"Rezultati koje ostvarujemo na ovom planu potvrđuju da radimo dobro i ozbiljno, zajedno sa EK i našim evropskim partnerima primjenjujući prvi put novi pristup u pregovorima. Ti poslovi će ostati u vrhu agende ove i narednih crnogorskih vlada. To polako postaje sastavni dio našeg rada i života", dodao je on.Đukanović je ocijenio da je Vlada posvećeno radila na ispunjavanju obaveza u procesu evroatlantske integracije, navodeći da je veoma značajan napredak ostvaren u okviru III i na početku IV godišnjeg ciklusa Akcionog plana za članstvo (MAP)."U završnoj smo i najzahtjevnijoj fazi našeg puta do punopravnog članstva u Alijansu. Savjet za NATO posebnu pažnju posvećuje ključnim zadacima koji su pred Crnom Gorom. Svjesni smo da su vojne, odbrambene i bezbjednosne reforme, kao i reforme društva u cjelini, najbolja preporuka za napredak", rekao je on. Kakoo je naveo, Vlada je maksimalno fokusirana na sprovođenju novih Komunikacionih smjernica u cilju otvaranja šireg dijaloga o tom pitanju. "Cilj nam je da budu uključeni svi segmenti crnogorskog društva u ovaj proces, od državnih institucija do NVO, medija, akademskih i privrednih struktura. Vjerujemo da je to najbolji put za jačanje podrške naše javnosti NATO integracijama", rekao je Đukanović.Prema njegovim riječima, posebno važno mjesto na agendi Vlade zauzima svestrani razvoj dobrosusjedske i regionalne saradnje.

Prema riječima Đukanovića, posebno važno mjesto na agendi Vlade zauzima svestrani razvoj dobrosusjedske i regionalne saradnje

Galerija

Bonus video: