Đukanović: Ne vjerujem da će SDP preći cenzus na izborima

Đukanović je za narednu sedmicu u Pljevljima najavio potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane
54 pregleda 113 komentar(a)
DPS, Pljevlja, Foto: DPS
DPS, Pljevlja, Foto: DPS
Ažurirano: 24.09.2016. 21:11h

Lider DPS-a Milo Đukanović smatra da SDP na narednim izborima neće preći cenzus i da će ukoliko eventualno uspiju u tome ta partija osvojiti najviše dva mandata.

„Taj naš partner je 18 godina bio sa nama u koaliciji i na poslednjim izborima su na koalicionoj listi dobili osam poslaničkih mandata. Danas kao što vidimo bore se da ostvare cenzus a ja ne vjerujem da će to ostvariti. Ali ako i ostvare doći će do pada, jer će to biti cijena njihovog eventualnog prelaska preko cenzusa. Nakon toga pokušaća da još jednom objasne da su ostvarili istorijski uspjeh jer su za četiri godine izgubili samo šest mandata od osam. Ostavimo ih neka se krčkaju u svojim samoobmanama o svom lažnom moralnoj i političkoj veličini. Imamo i mi šta da kažemo na tu temu, upravo na bazi koalicionog iskustva, ali nećemo“, poručio je Đukanović na promotivnom skupu te partije večeras u Pljevljima.

On je optužio SDP da je svojim nezadovoljstvom, svojim uticajem pokušala tokom poslednje tri godine funkcionisanja koalicije da nanese štetu DPS-u opstruirajući rad Vlade.

„Kada neko ko je već mali postane još destruktivan obavezno biva još manji . Pomogli smo im da ostvare svoj cilj govorili su da žele da budu opozicija u vlasti sad su opozicija van vlasti a mi imamo konsolidovanu vlast“, rekao je Đukanović obraćajući se pristalicama u Sportskoj dvorani Ada.

Za njega su naredni izbori ne manje važni od referenduma održanog 2006. godine.

„Nije moguće u deset godina uraditi sve. Uostalom državni posao se nikada ne završava. Posebno nije moguće za deset godina uraditi nešto čime se ispravlja viševjekovno zaostajanje. Uradili smo ono što je bilo moguće. Sada treba nastaviti kako bi mnoge od tih procesa koje smo započeli okončali. Zato na ovim izborima odlučujemo da li ćemo savladati taj završni korak i hoćemo li Crnu Goru dovesti do željenog cilja do društva ujedinjenih evropskih i evroatlanskih država i naroda ili ćemo dozvoliti da se pogrešnom odlukom Crna Gora vrati najmanje deceniju unazad. Toga mora biti svjestan svaki građanin Crne Gore. Jeste privilegija doći u situaciju da donosiš ovaku odluku ali jeste i velika odgovornost. Ovakvu priliku nećemo imati ni za četiri, osam ni za 16 godina. Takvu priliku imamo 16. oktobra. Jednom riječju da li želimo da se CG kreće evrospkim putem ili će se vratiti na žalost na dobro poznate balkanske stranputice, koje i ovoga puta kao i mnogo puta u istoriji neko drugi postavlja putokaz. Ne putokaz u skladu sa onim što su potrebe CG već putokaz da želi da upravlja i CG i drugim balkanskim državama, zarad svojih globalnih interesa“, rekao je Đukanović.

Kazao je i da će dodatno stabilizovati ekonomiju Crne Gore te da će se kompletna tekuća potrošnja u budžetu za narednu godinu finansirati iz domaćih izvora bez zaduženja.

Đukanović je ponovio da će ponuditi saradnju partijama manjinskih naroda, iako na izborima osvoje apsolutnu vlast i da nema ništa sporno u odnosu sa susjedima.

On je kazao da je fokus njihovog programa težnja za rastom životnog standarda građana CG.

Đukanović je za narednu sedmicu u Pljevljima najavio potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane.

Rekao je da Vlada nije odustala od izgradnje cementare u Pljevljima i željezničkog kraka do tog grada.

Bonus video: