Đukanović: Ne zaboravljamo da je London među prvima podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore

Đukanović je kazao da se u izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvaraju uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora
109 pregleda 11 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 21.06.2018. 05:49h

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU) razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa jednom po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu.

To je rekao crnogorski predsjednik Milo Đukanović na sinoćnjem prijemu na Cetinju ambasade Ujedinjenog Kraljevstva povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana kraljice Elizabete II.

Đukanović je kazao da se u izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvaraju uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora.

"Imamo za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni, koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. vijeku", rekao je on.

On je podsjetio na istorijske isječke koji govore o trajnosti i dubini crnogorsko-britanskih veza i prijateljstva naših naroda.

"Takav odnos velikih ličnosti jedne od najznačajnijih zemalja u evropskoj i svjetskoj istoriji prema Crnoj Gori i Crnogorcima čini nas ponosnim", kazao je Đukanović.

To prijateljstvo je, kaže on, produbljeno i tokom Drugog svjetskog rata kada su se naši narodi ponovo našli na savezničkoj strani.

"Isto tako i u vrijeme Titove Jugoslavije, kada su crnogorske diplomate, poput Cetinjanina Nebojše-Bata Tomaševića, koji je dugo godina radio i živio u Engleskoj, doprinosile jačanju veza sa Crnom Gorom i Jugoslavijom, i uzdizanju međusobnog uvažavanja", kazao je Đukanović,.

Đukanović je podsjetio da je i u najnovijoj crnogorskoj istoriji, Ujedinjeno Kraljevstvo imalo i ima svoje posebno mjesto i ulogu.

"Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom", kazao je Đukanović.

Kako je kazao, to je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Vrijeme je pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo opet saveznici. Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona", rekao je Đukanović,

Crnogorski predsjednik je kazao da je za sve značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Bregzita.

"Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu", rekao je Đukanović.

Bonus video: