Đukanović: Neistina da je mafija jača od države

Upitan kako komentariše ranjavanje Šukovića i da li je to donekle dokaz da je mafija jača od države, Đukanović je naveo da je to pitanje za kriminalističku policiju
62 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2016. 18:04h

Premijer Milo Đukanović kazao je danas da je gruba neistina i previd da je u Crnoj Gori, ili bilo gdje drugo, mafija jača od države.

Upitan kako komentariše ranjavanje bivšeg načelnika Odjeljenja za organizovani kriminal, Predraga Šukovića i da li je to donekle dokaz da je mafija jača od države, Đukanović je naveo da je to pitanje za kriminalističku policiju.

„Oni će izaći sa svojim odgovorom o čemu se tu radi i ne mislim da je uloga predsjednika Vlade da komentariše te teme, posebno ne u ovoj fazi“, rekao je Đukanović novinarima.

Kako je kazao, grub je previd i neistina da je mafija ovdje, ili bilo gdje drugo, jača od države.​

„Ako neko ima tu iluziju, onda je zaista nedobronamjeran. Država je uvijek jača i ona će uvijek sve stvari postaviti na mjesto, uključujući i ovu državu“, poručio je Đukanović.

Na pitanje da li se on kao prvi čovjek Vlade osjeća odgovornim za društveni ambijent u kome se na zviždače gleda kao na političke manipulatore, Đukanović je saopštio da zviždač nije onaj koji upotrebljava poslovne podatke i iznosi ih na korišćenje medijima, ili poslanicima za upotrebu u parlamentarnoj raspravi.

„Dakle, ovdje nije riječ o zviždaču, niti ovdje neko postiče nekog da atakuje na zviždača. Naprotiv, država je učinila da se Zakonom o konfliktu interesa, i drugim pretpostavkama, afirmiše ta institucija, ali to treba raditi na način koji je država predvidjela rješenjem u sistemu“, kazao je Đukanović.

On je, govoreći o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru i zašto taj predlog nije prošao na Komisiju za ekonomska pitanja, kazao da postoji nova praksa.

Ta praksa je, kako smatra, posljedica vrlo specifičnog aranžmana kakva je Vlada izbornog povjerenja. „Da danas neko, prije nego što je testirao svoju ideju na komisijama, saopštava rješenje kao gotovu stvar“.

On je ukazao da je uvijek potrebno sačekati da se vidi da li je neka ideja, koja se može „porađati u ovom ili onom organu uprave“, realna da bude politika Vlade.

On je objasnio da to znači da prethodno mora proći analizu na komisijama u kojima se multidisciplinarno sagledava neko rješenje, a onda mora dobiti i političku prohodnost na Vladi.

„Ovo rješenje još uvijek nije došlo na Vladu, a zašto je došlo u medije je pitanje koje se vjerovatno tiče demokratske kulture i odgovornosti svih nas u društvu“, dodao je Đukanović.

Bonus video: