Đukanović nije izučio ništa drugo do da diriguje državom

“Već 25 godina postoje dobri razlozi zbog kojih on - i samo on - obavezno mora da ostane na vlasti”, piše “Frankfurter rundšau”
107 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2016. 05:57h

Izbori su juče bili tema strane štampe, a posebno premijer Milo Đukanović. Njemci su se najviše bavili Đukanovićem, koji je, ističu, već 25 godina na vlasti i “nije izučio ništa drugo do da diriguje Crnom Gorom”. Međutim, Dojče vele je pisao o usitnjenoj opoziciji.

“Špigl” ističe da je DPS slavio ali nije dobio apsolutnu većinu i da će za Đukanovića biti teško da formira vladu i zadrži mjesto premijera, ali dodaje da bi širok savez opozicionih snaga samo uz velike teškoće mogao da se pretvori u djelatnu vladajuću koaliciju. U članku piše i da je izbore obilježila napeta atmosfera, brojne neregularnosti i hapšenje 20 Srba koji su, kako se sumnja, planirali oružani napad.

“Već 25 godina postoje dobri razlozi zbog kojih on - i samo on - obavezno mora da ostane na vlasti”, piše “Frankfurter rundšau”.

Najprije je, kako navodi, bio partner za srpske interese za vrijeme ratova u Hrvatskoj i BiH, potom se radilo o distanciranju od Srbije, pa o nezavisnosti proglašenoj 2006, a zatim o tome da je on bio jedini koji je znao posao u mladoj državi i mogao da zadovolji “biznismene”. Naposljetku je imao toliku moć da je samo on mogao da dijeli poslove, a sada je važno da opozicija ne dođe na vlast “kako se Amerikanci ne bi naljutili”, dodaje se.

“U Crnoj Gori postoje ljudi koji misle da on nikada neće otići sa vlasti. I za to mišljenje postoje dobri razlozi. 2011, kada je Đukanović prepustio poslove premijera jednoj od svojih marioneta, Igoru Lukšiću, to je trajalo samo nekoliko mjeseci. I zajednica biznismena je tražila da se gazda vrati. Za samog Đukanovica nije važan samo imunitet koji ga štiti od krivičnog gonjenja. On ima 54 godine. I zapravo nije izučio ništa drugo do da diriguje Crnom Gorom”, navodi frankfurtski list.

Što se tiče ruske štampe, moskovski “Komersant” je zabilježio da je većina glasala za ulazak u NATO i EU. “Pristalice ulaska imaju opipljivu većinu, jer pored potencijalne vladajuće koalicije, članstvo u NATO podržava i dio opozicije”.

Međutim, “Parlamentska gazeta” citira šefa Komiteta Državne Dume za spoljnu politiku Leonida Sluckog koji kaže da je glasanje pokazalo da postoji dosta veliki broj birača sa antinatovskim raspoloženjem. Italijanski mediji su u svojim člancima konstatovali pobjedu DPS-a. “La Republika” i “Masađero” bilježe da su izbori bili u sjenci hapšenja, a Nova da se on mora obratiti manjinama za podršku vladi.

Rojters bilježi da su rezultati izbora “oslabili” Đukanovića, a AP da su nadležni naložili gašenje Vibera i VotsApa.

Čanak i Jovanović: Odoljeli ste pritisku plaćenih nacionalista

Iz regiona su stigle prve čestitke kako DPS-u tako i DF-u.

Na adresu DPS-a stiglo je više čestitki iz Srbije, ali još ne i od vladajuće partije.

Stranke Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića su saglasne da se Crna Gora sačuvala od uticaja sila.

“Uprkos svom novcu, svoj sili i svim potezima koje su preduzeli antievropski i antidemokratski centri moći, u Crnoj Gori su juče sprovedeni demokratski izbori i potvrđen je evroatlantski kurs zemlje,” saopšteno je iz Čankovog LSV.

Sa njima se slaže i lider Liberalno demokratske partije.

“Uprkos do sada nezabilježenim pritiscima crnogorskih i srpskih nacionalista plaćenih ruskim parama, građani Crne Gore nisu dozvolili da se u 90. vrate i Crna Gora i čitav region”, napisao je Jovanović u čestitki.

Čestitke je uputio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

DF su stigle čestitke od Srpske narodne partije (SNP) Nenada Popovića.

“Taj rezultat je više nego izvanredan ako se uzmu u obzir nenormalni uslovi u kojima je sproveden izborni proces, a koji je više ličio na organizaciju izbora pod diktatorskim režimom Nikolaua Čaušeskog 80-ih godina u Rumuniji, nego na demokratske izbore u jednoj evropskoj državi u 21. vijeku", ocijenio je Popović.

Bonus video: