Đukanović: Ohrabruje sastanak Markovića i Amfilohija, bez razgovora se ne može doći do rješenja - Vijesti.me
"SPREMNOST DA SE ČUJU ARGUMENTI"

Đukanović: Ohrabruje sastanak Markovića i Amfilohija, bez razgovora se ne može doći do rješenja

"Vjerujem da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumijevanja, da se doprinese spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu"

Prvi sastanak premijera Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem ohrabruje, jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rješenja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Televiziju Crne Gore. 

"Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oprečna. Vjerujem da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumijevanja, da se doprinese spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu. I na kraju, da se na taj način vratimo u atmosferu koja će obezbijediti, ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj i inostranoj javnosti, već i obezbijediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala koja treba da doprinesu našem ekonomskom i demokratskom razvoju", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Sastanak predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske i Vlade Crne Gore nije riješio probleme nastale usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa se litije nastavljaju a razgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou.

Prvi sastanak predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko primorske održan je u petak i nakon pet sati razgovora saopšteno je da će razgovori biti nastavljeni na ekspertskom nivou. 

Nakon sastanka saopšteno je da MCP ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer smatraju da Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. MCP je predala svoj predlog izmjena Zakona.

Na pitanje da li je spreman za bilo kakve ustupke, Đukanović je odgovorio da  spremnost na razgovor znači spremnost da se čuju argumenti druge strane.

"Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi mogao biti dobro zajedničko rješenje. Mi pristajemo na razgovor zato da bi zaista motivisali drugu stranu da nam saopšti svoje argumente. Mislim da do sada nijesmo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjo političkim pitanjima, i naravno da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore", kazao je Đukanović.

On je podsjetio da vlast smatra da donosi zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, koji je podrazumijevao dugi inkluzivni proces, zakon koji je prošao proceduru usaglašavanja sa najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u regionu.

"Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, mi mislimo da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju, i kao posljedica tog nerazumijevanja  podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna, i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu", naveo je Đukanović.

On je ponovio da nema nikakve opasnosti od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerisati, anticrkvenog rješenja.

"Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povrjeđuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore", zaključio je Đukanović.


Vidi sve komentare