Đukanović partijskim kolegama: Imamo li entuzijazma da nastavimo poslije 20 godina

„Mi smo uvjerenja da se problem koji postoji ne rješevaju sankcijama i uvjereni smo da treba ozbiljno poraditi na retuširanju odnosa na relaciji EU- Rusija“, kazao je Đukanović
232 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2014. 18:34h

Premijer Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ocijenio je da toj partiji jedina opasnost prijeti od slabosti unutar svojih redova i nedostatka entuzijazma, navodeći i da više nije dovoljno usvajati zakone i formirati institucije već da treba "izaći u susret očekivanjima građana".

Na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS, koja je počela u Podgorici, Đukanović je podsjetio da je država od 2005 do 2007. imala dinamičnu stopu rasta, koja je kasnije desetkovana ali da sada mora btii spremna, kao i njegova partija, kada Evropa izađe iz ekonomske krize.

"Jesmo li spremni da krenemo tempom tadašnjeg razvoja, imamo li entuzijazma, počeve od naše partije, da vrzo uhvatimo mogućnosti koje nam se pružaju izlaskom evropske ekonomije iz krize", zapitao je on kolege, navodeći da će se danas baviti kontinuitetom reformi za dalji razvoj Crne Gore.

Đukanović je rekao da DPS kao vodeća politička partija posljednjih 20 godina mora da razmotri da li je u stanju da drži korak.

"20 godina podrazumjeva umor, zasićenje, trošenje entuzijazma. Jedino ćemo na pravi način odgovoriti daašnjoj temi ako prepoznamo svoje greške, ukažemo na njih i pokažemo spremnost da promenimo to što ne valja. Nama ne prijeti opasnost od konkurencije. DPS je superiorna i po programu i po sastavu. Prijeti nam jedino opasnost od slabosti, zamora, nedovoljnog reformskog entuzijazma. Zato ne možemo danas govoriti samo o zakonima i formiranim institucijama već i o onome što su potrebe naših ljudi, i da li smo spremni da izaemo u susret tim očekivanjima", rekao je lider DPS.

Đukanović tvrdi da tema Savjeta nema veze sa zahtjevima Evropske Komisije i NATO, ali je rekao da su one dobrodošle.

"Iako je nedavno bio Izvještaj EK o napretku, Vlada je usvojila petogodišnji Akcioni plan za NATO integracije, temom se bavimo prevashodno da mijenjamo društvo i stvaramo uslove za kvalitetniji uslov građana. Svakakao razmotrićemo je i kroz sugestije i preporuke kroz Izvještaj EK i i NATO partera, jer kao razumna politika znamo da nije dovoljno to što mislimo o sebi, već da imamo odgovoran, prijateljski i partnerski pogled da korigujemo subjektivnosti u svojim ocjenama", poručio je.

Đukanović je ocijenio da DPS i država ne mogu biti zadovoljni samo time što je Crna Gora najrazvijenija država Zapadnog Balkana koja nije članica EU, i što je pred pozivom za NATO, te predvodnica Balkana u evropskim integracijama.

"Danas neće biti dovoljno da pročitamo koje smo sve zakone usvojili i institucije formirali. Logično je da je to obavezniji i lakši dio posla,a ključno pitanje je da li smo time proizveli dovoljno dobrih rezultata kojim smo zadovoljili interese građana. Podrazumjeva se da neka poltika koju je ovih godina vodila DPS bud ispred svih u regionu, ali to nije dovoljno", rekao je.

On je podsjetio da je izmjenama partijskog Statuta na posljednjoj sjednici Kongresa formiran Savjet za praćenje ostvarivanja izbornog programa, koji okuplja sve predstavnike partije - od najviših organa do svih nivoa državnog organizovanja.

"Cilj je da svakih tri do pet mjeseci Savjet analizira šta je ostvario iz obećanja datih građanima na izborima", rekao je.

DPS spremna da odgovori na reformske izazove

DPS može da odgovori na reformske izazove koji slijede i obezbijedi maksimalno mogući nivo integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, poručio je Đukanović.

On je nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa novinarima kazao da je na sjednici zaključeno da je DPS spreman za sve izazove koji slijede.

„Ubijeđen sam da DPS i dalje ima superioran potencijal na političkoj sceni u Crnoj Gori koji će moći da odgovori i na sljedeće reformske izazove i obezbijedi maksimalno mogući nivo integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, posao integracija nikada ne pripada samo jednoj partiji, niti samo političkim strukturama, već, kako je objasnio, društvu u cjelini.

„Pored zalaganja za aktivan i stručan odnos svojih članova, DPS mora da učini dosta i na planu animacije drugih, kako u dijalogu sa opozicijom, sa nevladinim sektorom, ali i akademskom i univerzitetskom zajednicom“, ocijenio je Đukanović.

Na sastanku Savjeta, kako je rekao, razgovaralo se o daljim reformama upravo u funkciji unapređenja kvaliteta života ljudi u Crnoj Gori.

„Sve naše politike su politike koje treba da dovedu do rezultata koji će nam otvoriti mogućnost dinamičnog kretanja države na putu evropske i evroatlantske integracije“, objasnio je on.

Na sjednici Savjeta je, kako je rekao, razgovarano o reformama ne samo u domaćem nego i u kontekstu ispunjavanja obaveza preuzetih u agendama usaglašenih sa evropskim i evroatlantskim partnerima.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi o tome „šta partija može da uradi da podspiješi aktivnost prije svega među svojim članovima i predstavnicima u državnim organima, ali i šta na takav način može da uradi u buđenju i drugih, vanpartijski aktera na političkoj i društvenoj sceni da bi proširili prag reformi“.

Problemi se ne rješavaju sankcijama

Upitan da prokomentariše najavu da bi zbog novih sankcija Rusiji, ta država mogla da uzvrati Crnoj Gori sličnim mjerama, Đukanović je kazao da se Crna Gora „ponaša partnerski odgovorno“ u skladu sa odnosom koji postoji na relaciji Rusija- EU.

„Mi smo uvjerenja da se problem koji postoji ne rješevaju sankcijama i uvjereni smo da treba ozbiljno poraditi na retuširanju odnosa na relaciji EU- Rusija“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u najbojem je interesu EU da bude inicijativna i uloži maksimalne napore i da kroz politički dijalog i diplomatsku komunikaciju sa Rusijom prevazilazi probleme i stvori uslove za partnerski odnos.

Đukanović je, kako je naveo, ubijeđen da će to biti jedini put rješavanja problema koji postoji.

„Do tada i Rusija i EU preuzimaju mjere iz svojih repertoara“, rekao je on, dodajući da ne vjeruje da stav Crne Gore na tu temu može promijeniti takvu političku praksu.

„Ono što Crna Gora može i što treba da uradi je da na svakom pitanju pokaže odgovoran i konzistentan odnos prema EU“, rekao je Đukanović, poručujujući da Crna Gora želi da bude članica EU.

„Mi se nijesmo šalili kada smo kazali da želimo da budemo dio EU, da statusom kandidata preuzimamo određene odgovornosti u pogledu spoljne i bezbjednosne politike EU“, rekao je on.

Đukanović je kazao da je politika EU i Rusije u ovom trenutku takva, a Crna Gora se ponaša partnerski odgovorno, objašnjavajći da „mnogo puta u životu morate da uradite neke stvari za koje ne mislite da su optimalni potezi“.

Bonus video: