Đukanović potvrdio da postoje sukobi u DPS-u

Civilni sektor i opozicija upozoravaju na izjavu Đukanovića o različitim mišljenjima u vladajućoj partiji
317 pregleda 33 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2018. 06:06h

Teško da se može dobiti bolja potvrda o podjelama u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) od činjenice da predsjednik partije Milo Đukanović javno govori o “različitim mišljenjima i različitim viđenjima problema” unutar DPS-a, istovremeno pozivajući na partijsko jedinstvo u izbornom periodu, ocjena je civilnog sektora i opozicije.

Đukanović je nedavno na konvenciji u Danilovgradu rekao da bi DPS bez jedinstva bio na većim iskušenjima nego što bi trebalo da bude.

“Jasno je da unutar jedne porodice, jedne partije, jedne države stanuju ljudi sa različitim mišljenjima, sa različitim viđenjima problema, ali ono što je karakteristika svake organizovane i odgovorne zajednice je da razgovara o svojim razlikama, ali da udruži svoje snage kada se suoči sa iskušenjima koji stoje pred njom. DPS je to uvijek besprekorno radio. Svi su priželjkivali naše sukobe, ali tih sukoba nikada nije bilo”, kazao je tada Đukanović.

Izvršna direktorka Centra za građasnko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da je Đukanović posljednjim izjavama suštinski potvrdio spekulacije da strujanja u DPS-u postaju sve jača i da kontrola nad njima slabi i da se više ne radi o uobičajenim i poželjnim mimoilaženjima koja partiji pomažu da se razvija.

Đukanović je prije tri noći demantovao da postoje sukobi, iako o tome niko relevantan nije javno govorio u posljednje vrijeme. Ta njegova izjava mogla bi se jedino povezati sa iznenađujućim izborom Ivana Vukovića za nosioca liste koalicije koju predvodi DPS u Podgorici, što je na indirektan način morao da pravda i pred članovima podgoričkog odbora. Takođe, izostanak bliske mu Daliborke Pejović sa liste i stavljanje ministara na listu za opštinski nivo mogle su proizvesti spekulacije.

“I bez tog priznanja Đukanovića u Danilovgradu, jasno je da je u DPS-u prevladao koncept u kome nije dovoljna partijska lojalnost, već se traži lično poslušništvo kao dokaz pripadnosti. Takvo ustrojstvo neminovno vodi u podjele i odbija ljude koji sopstveno mišljenje nužno ne podređuju partijskoj direktivi”, smatra član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bojan Zeković.

O sukobu Đukanovića i Duška Markovića spekuliše se od kada je premijer smijenio rektorku Univerziteta Crne Gore Radmilu Vojvodić koja je na to mjesto došla zahvaljući Đukanoviću. Predsjednik DPS-a prošle godine je javno kritikovao Savjet za privatizaciju zbog toga što je poništio tender o prodaji 30 odsto akcija Luke Bar, dok je Marković nedavno opet ponovio da prodaje akcija tog preduzeća nema bez investicionog oprograma. Premijer je u istom intervjuu na RTCG rekao i da “nema više sumnjivih investitora i investitora sa ofšor destinacija”. Dok je šef DPS-a u kampanji za predsjedničke izbore bio uglavnom u društvu kadrova koji navodno nisu bliski sa Markovićem, poput skupa na Orlovom kršu, premijer je izostao sa pobjedničke proslave, što je opravdano navodima da nije mogao da stigne jer je bio partijski koordinator za sjever. To su samo neki od primjera koji podgrijavaju spekulacije o sukobu prva dva čovjeka DPS-a i sada države i klanova navodno povezanih sa njima.

Zeković kaže da je uvjeren da u DPS-u postoji mnogi ljudi, osim Markovića, koji ne žele prihvatiti namijenjenu ulogu poslušnih depersonalizovanih partijskih vojnika. Uljarevićeva ocjenjuje da nastupa period otvorenijeg razračunavanja usljed prevelike koncentracije različitih i međusobno konfrontirajućih nosilaca formalne i neformalne moći koji premnogo toga imaju da izgube gubitkom političke moći u ovom kontekstu.

“S obzirom na to da su institucije slabe ili nedovoljno izgrađene, bez dovoljno onih sa integritetom koji su spremni da svoj posao rade profesionalno, a ne prateći partijske valove i povijajući se na pritiske, može se očekivati da sve postane još složenije i opasnije, pa ćemo tako imati igru u kojoj će mnogi biti dobar ili loš policajac po potrebi, a zapravo će se teško raznavati odakle nas koja strkotina pogađa. U konačnici, postoji rizik da sukob u DPS-u u cjelosti izmijeni političku scenu sa uticajem i na opozicioni dio, kao i da posljedice nadmaše već prilično slojevite uzroke”, smatra Uljarevićeve.

“Čak i Pažin drži distancu od Đukanovića”

Zeković i Uljarevićeva podsjećaju na izjavu potpredsjednika Vlade Zorana Pažina koji se javno ogradio od Đukanovićevih napada na nezavisne medije, navodeći da “takve izjave ne doprinose ambijentu u kojima bi profesionalizam medija dobio na značaju. Pažin je u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti kazao i da “sjedi u jednom uglednom i cijenjenom mediju” i da “ne smatra da je gost mafijaša”.

“Dobro je što ozbiljnost situacije neki već razumiju i pažljivo mjere koliko daleko smiju da idu da bi sebe sačuvali. Upravo je tu znakovita izjava Pažina, koji važi za jednog od najbližih Đukanovićevih saradnika. Ona može imati dva efekta – da sam Pažin pretrpi štetu kod Đukanovića, ili da Đukanović malo povuče ručnu i vidi ima li dovoljne snaga koje će ga slijepo pratiti do kraja u sve radikalnijem izrazu i akciji”, smatra Uljarević.Meta svi jaki konkurenti

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović kaže da se različito može tumačiti to što je Đukanovič ničim izazvan govorio o sukobu unutar DPS-a.

“Ja bih ovaj put izbjegao tumačenja, ali bih podsjetio da su svi nekadašnji visoki funkcioneri njegove partije, koji su mu na neki način bili konkurenti, sada ili van politike ili marginalizovani ili diskreditovani. Bilo ko da je a da možda pokušava da pojača svoj uticaj u partijama poput Đukanovićeve, u principu biva meta”, kazao je Rudović, navodeći da bez obzira na situaciju u DPS-u, u Crnoj Gori ne može biti suštinskih promjena ako opozicija “ne bude ozbiljnija, mudrija i zrelija”.

Bonus video: