Đukanović primio akreditive ambasadora

“Predsjednik je informisao nove ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da želimo da budemo dio razvijene evropske zajednice i da savremeno crnogorsko društvo počiva na evropskom sistemu vrijednosti”, saopšteno je iz kabineta predsjednika
1301 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Gruzije Zala Gogsadže, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Gruzije Zala Gogsadže, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 13.05.2019. 21:15h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Egipta, Gruzije, Indonezije, Brazila i Vijetnama.

On je ambasadorima poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

“Predsjednik je informisao nove ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da želimo da budemo dio razvijene evropske zajednice i da savremeno crnogorsko društvo počiva na evropskom sistemu vrijednosti”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Đukanović je naglasio da Crna Gora posvećeno radi na reformama i demokratskom i ekonomskom razvoju, što je prepoznato u međunarodnoj zajednici prije svega prijemom Crne Gore u NATO i pozitivnim ocjenama za napredak u evropskim integracijama.

On je u razgovoru sa ambasadorom Egipta Saidom Hindamom ukazao na tradicionalno dobre odnose dvije države na osnovama partnerstva iz vremena osnivanja pokreta nesvrstanih i vrijednostima i tradicijama koje baštinimo.

„Veoma smo otvoreni za unapređenje dobrih odnosa između dva naroda i država", kazao je crnogorski predsjednik.

Crna Gora, istakao je on, sa pažnjom prati i visoko cijeni odgovoran odnos Egipta prema prilikama u regionu te zemlje i u odnosu na pitanja migrantske krize.

„Tokom razgovora je ocijenjeno da na bilateralnom nivou Crna Gora i Egipat imaju prilike za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, turizma, pomorskog saobraćaja kroz povezivanje dvije luke i kulture“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, slijedeći pozitivan primjer saradnje sa kompanijom Orascom, ohrabreno je snažnije prisustvo investitora iz te države u Crnoj Gori.

Hindam je naglasio da mu obavljanje službe ambasadora u Crnoj Gori predstavlja čast, cijeneći uspjehe naše države i ulogu Đukanovića u tim procesima.

„Kao doprinos stvaranju jačih odnosa između država apostrofirao je inicijativu za formiranje poslovnog savjeta i društva za parlamentarnu saradnju“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je u razgovoru sa gruzijskim ambasadorom Zala Gogsadžeom iskazao da je zadovoljan odnosima Crne Gore i Gruzije, ističući da će iskustvo ambasadora u zemljama regiona biti pozitivan impuls daljem razvoju saradnje.

„Zajednički vanjskopolitički ciljevi približili su dvije zemlje u proteklom period“, kazao je Đukanović, podsjećajući na podršku koju Crna Gora pruža Gruziji na putu dosljednog i suverenog ostvarivanja strateških ciljeva.

Ocijenjeno je da, s obzirom da Crna Gora želi da unaprijedi i ekonomsku saradnju između dvije države, treba jačati ugovornu bazu kako bi se stvorili uslovi za povezivanje biznis zajednica i privrednih komora.

„Uz zadovoljstvo za rezultate saradnje u oblasti odbrane, iskazan je interes za bolje saobraćajno povezivanje i uzajamno predstavljanje kulturne baštine i stvaralaštva Crne Gore i Gruzije“, navodi se u saopštenju.

Gogsadže je kazao da će sa ponosom obavljati funkciju ambasadora u Crnoj Gori i zahvalio za podršku naše zemlje u procesu evro-atlantskih integracija.

„Dvije države povezuje i slična tradicija i istorija, pa uz otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, postoje dobre osnove za zajedničke projekte u oblastima poljoprivrede i turizma“, ocijenio je on.

Đukanović je primio akreditive indonežanskog ambasadora Mohamada Čandre Vidje Jude i ocijenio da Crna Gora i Indonezija imaju veoma dobre odnose, a da se šanse za njihovo dalje unapređenje prepoznaju se u oblasti ekonomije i turizma.

„U duhu prijateljstva blisko pratimo događaje u Indoneziji", kazao je on, pozdravljajući visoki stepen razvoja te države na globalnoj mapi. "Prvi korak u jačanju ekonomskih veza dvije države je priprema sporazuma iz oblasti ekonomije“, kazao je Đukanović.

Jude je istakao da je spreman da predano radi na valorizaciji značajnih potencijala za saradnju, prije svega u trgovini i turizmu.

Đukanović je poželio dobrodošlicu i novoimenovanom ambasadoru Brazila Eduardu Botelji Barbosi i rekao da je zadovoljan dobrim odnosima bez otvorenih pitanja, kao i potencijalima za unapređenje saradnje, naročito kroz razmjenu iskustava u energetici i turizmu.

„Uz već uspostavljenu kulturnu saradnju, u narednom periodu treba dinamizirati političke kontakte“, ocijenio je crnogorski predsjednik.

On je pozdravio pozitivne procese u Brazilu, posebno izlazak iz recesije i unapređenje odnosa sa najrazvijenijim državama svijeta i NATO Alijansom kojoj pripada i Crna Gora.

Barbose je kazao da je zadovoljan zbog posvećenog odnosa i poznavanju aktuelnih prilika u Brazilu, ističući da je povratak snage brazilske ekonomije prilika za jačanje saradnje i sa Crnom Gorom, što za njega predstavlja lični izazov.

„Uz podsjećanje na prijateljstvo dvije zemlje ukazao je i na visoki kvalitet saradnje u multilateralnom okviru“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Vijetnama Dang Tran Phongom ocijenio da se zajedničkim inicijativama dobri odnosi dvije države mogu dodatno unaprijediti.

Kako je saopšteno, pozdravio je napore Vijetnama na regionalnom i međunarodnom planu u unapređenju mira, stabilnosti i razvoja.

„Takav princip baštini i Crna Gora koju geografska veličina ne ograničava da snažno promoviše visoke standarde i multietničku demokratiju“, kazao je Đukanović.

Navodi se da je zajednički ocijenjeno da dvije države mogu sarađivati u ekonomiji i turizmu na principima zdrave životne sredine, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji organske hrane.

„U tom smislu, iskustvo Crne Gore i njena prestižna pozicija na turističkoj mapi, mogu biti dragocjeni za Vijetnam“, kazao je Phong.

Bonus video: