"Đukanović protiv volje naroda hoće u NATO"

"Politika režima Đukanovića dovodi do povećanja negativnih trendova u turizmu, investicijama, ekonomske saradnje. To se direktno tiče života običnih Crnogoraca”
245 komentar(a)
ruska Duma, Foto: Duma.gov.ru
ruska Duma, Foto: Duma.gov.ru
Ažurirano: 19.11.2015. 16:21h

Međunarodni odbor Džavne dume predstavio je nacrt saopštenja u kojem se poslanici obraćaju kolegama iz Skupštine Crne Gore, zemljama NATO-a, članicama OEBS-a - da se suzdrže od širenja Sjevernoatlantskog saveza.

"Poslanici Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije obraćaju se svojim kolegama – poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentarcima država članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i poslanicima zemalja koje pripadaju Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i bezbjednost Evrope, sa pozivom da se suzdrže od proširenja NATO-a, koje je, prema informacijama iz medija, planirano za početak decembra 2015. godine, kada će biti upućen zvaničan poziv Crnoj Gori da se pridruži Savezu", piše u nacrtu obraćanja.

"Poštujući suvereno pravo svake države da obezbijedi sigurnost svojih građana svim pravnim sredstvima, uključujući i sklapanje međunarodnih ugovora, kao i pristupanje međunarodnim organizacijama i savezima, Državna duma izražava čvrsto uvjerenje da je blokovski prilaz u obezbjeđenju bezbjednosti, uključivanje novih država, pogotovo protiv volje njihovih naroda, u vojne saveze, politički instrument iz vremena Hladnog rata", piše u nacrtu dokumenta.

Prema mišljenju ruskih parlamentaraca, takav pristup u međunarodnim odnosima dovodi do daljeg otuđenja i porasta konfrontacija među učesnicima koji osiguravaju globalnu i regionalnu bezbjednost, remeti ravnotežu snaga i podriva povjerenje među učesnicima izgradnje opšteevropske arhitekture mira i stabilnosti.

"To je veoma opasno sada, kada postoje objektivni razlozi i faktori sazdanja zaista pravedne i efikasne koalicije vodećih zemalja svijeta u borbi protiv međunarodnog terorizma, aktuelnim izazovima i prijetnjama: većom upotrebom zabranjenih vrsta naoružanja i oužja za masovno uništenje ilegalnih migracija, trgovine ljudima i drugih prijetnji", smatraju poslanici.

Protiv volje naroda

Oni ističu da je želja režima premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, koji upravlja zemljom već 25 godina, da se pridruži NATO protivna volji većine ljudi u toj zemlji.

"Crnogorci se odlično sjećaju NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, kada je bombardovana i crnogorska teritorija, Tada su poginuli nevini ljudi, a infrastruktura je bila teško oštećena. Uprkos tome, crnogorske vlati se trude da se udalje od sprovođenja referenduma oko pitanja evroatlantskih perspektiva zemlje, jer se boje da čuju glas naroda", piše u nacrtu saopštenja.

Poslanici Državne dume ukazuju da se značajne sume ulažu u ogoljenu pronatovsku propagandu i manipulaciju rezultata anketa javnog mnjenja.

"Vještačko pridruživanje Crne Gore u NATO je direktno kršenje prava naroda da sam odredi svoju sudbinu, zaboravljajući na nevine žrtve bombardovanja 1999. godine”, smatraju ruski parlamentarci.

Udarac na odnose RF i Crne Gore

Oni su ubijeđeni da Đukanovićeva politika nanosi težak udar tradicionalnom prijateljskom rusko-crnogorskom odnosu.

Poslanici primjećuju da je Moskva vjekovima podržavala Crnu Goru i ne jednom igrala važnu ulogu u sazdanju njene državnosti, što Crnogorci odlično znaju.

"Politika režima Đukanovića dovodi do povećanja negativnih trendova u turizmu, investicijama, ekonomske saradnje. To se direktno tiče života običnih Crnogoraca”.

Period vladavine Đukanovića, prema mišljenju poslanika Dume, ostaće crna tačka u istoriji odnosa između Rusije i te bratske zemlje i njenih ljudi" - navodi se u nacrtu izjave.

Poslanici Državne dume izražavaju uvjerenje da će prilikom rješavanja pitanja o pristupanju Crne Gore u NATO, kako u Podgorici, tako i u Briselu, prevladati zdrav razum, stremljenje ka širokoj saradnji van blokova i podjela, zarad prosprosperiteta i sigurnosti naroda na području od Vankuvera do Vladivostoka.

“Presudna je istinska volja i težnje prijateljskog naroda Crne Gore, sa kojima smo povezani vjekovnim prijateljstvom i bratstvom, koji se nalazi na poprištu u ime slobode i nezavisnosti”, piše u dokumentu.

RIA NOVOSTI, Prevela Jelena Martinović

Bonus video: