Đukanović: Protivno svojim planovima sam predsjednik Vlade

Đukanović je kazao da godinama traju pokušaji da se ukalja njegov ugled, prije svega iz beogradskih krugova i još iz vremena Slobodana Miloševića
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Dropbox.com
Milo Đukanović, Foto: Dropbox.com
Ažurirano: 19.04.2013. 20:43h

Premijer Milo Đukanović kazao je da je u dva navrata pokušao da završi svoje bavljenje politikom i da je protivno svojim planovima sada predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje publike, Đukanović je na Forumu za globalnu bezbjednost (Globsec) u Bratislavi kazao da to ne umanuje njegov entuzijazam da radi u skladu sa sadašnjim položajem.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao i da pokušaji da se on predstavi kao potencijalna opasnost za usporavanje Crne Gore na putu ka EU imaju političku pozadinu i da godinama traju pokušaji da se ukalja njegov ugled, prije svega iz beogradskih krugova i još iz vremena Slobodana Miloševića.

Đukanović je u Bratislavi kazao i da evropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu na Zapadnom Balkanu jer su ujedno sinonim za stabilnost. On je istakao spremnost Crne Gore da bude promoter integracija ali i značaj sprovođenja kvalitetnih reformi na putu ka EU.

"Možda u drugim djelovima Evrope možemo ugodnije razmatrati alternative evropskom i evroatlantskom putu jedne zemlje. Kad je Balkan u pitanju, tu alternative nema, to je imperativ", kazao je Ðukanović.

On je istakao da je važno da se ne ponove greške u pristupu regionu, odnosno da poslije saniranja krize popusti pažnja, ocijenivši da nakon snažnog naboja krajem 20. vijeka, evroatlantski entuzijazam sada slabi.

"Moja poruka jeste da bi bilo jako važno da uprkos problemima na globalnoj sceni, ne dozvolimo da dođe do zastoja ili usporavanja u integraciji Zapadnog Balkana", rekao je crnogorski premijer.

Upitan kako vidi Zapadni Balkan i EU 2020. u pogledu članstva, Ðukanović je rekao da nikada nije govorio o rokovima kada će Crna Gora postati članica, već da je bitno sprovesti kvalitetne reforme.

Ðukanović je rekao da je Crna Gora spremna da ima ulogu promotera integracija, navodeći da ima bar "zrnce moralnog kapitala" za to, s obzirom na to da je očuvala unutrašnju stabilnost i multietničku zajednicu u kriznim vremenima na Balkanu.

Bonus video: