Đukanović sa Cakajem: Fokus regiona da bude na integraciji u EU

Đukanović je ukazao na značaj produbljivanja saradnje, prije svega u pogledu nastavka posvećenosti manjinama i politike njihove pune integracije u obje države
1499 pregleda 7 komentar(a)
Cakaj i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Cakaj i Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Fokus regiona treba da bude na daljoj integraciji u Evropsku uniju (EU), jer je to garant stabilnosti i dinamičnog razvoja, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova Albanije Genta Cakaja.

Đukanović je kazao da susret sa Cakajem dodatno potvrđuje visok kvalitet odnosa Crne Gore i Albanije i međudržavnog dijaloga, na bilateralnom i na polju evropskih i evroatlantskih integracija.

„Sagovornici su se saglasili da je u ovom trenutku izuzetno važno održati fokus po pitanju dalje integracije regiona u EU i usvajanja evropskih vrijednosti, kao garanta stabilnosti i dinamičnog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je ukazao na značaj produbljivanja saradnje, prije svega u pogledu nastavka posvećenosti manjinama i politike njihove pune integracije u obje države, zatim daljeg nastavka razvoja kapitalne infrastrukture koja povezuje zemlje regiona međusobno, ali i Region sa Zapadnom Evropom.

On je rekao da je važno nastaviti sa pažljivim odnosom prema zajedničkim resursima i njihovom održivom valorizacijom, prije svega u odnosu na Skadarsko jezero i njegov riječni sliv.

Cakaj je naveo da je saglasan sa Đukanovićem, kada je u pitanju kvalitet bilateralnih odnosa Crne Gore i Albanije.

Kako je rekao, fokus buduće saradnje je na jačanju ekonomskih veza, posebno u oblasti turizma i prekogranične saradnje.

Navodi se da su Đukanović i Camaj pozdravili potpisivanje sporazuma, kojim je riješen dugogodišnji spor Skoplja i Atine, čime su stvoreni uslovi za prijem Sjeverne Makedonije u NATO, ali i njenu evropsku perspektivu.

Kako su ocijenili, iskustvo dobre političke volje treba da bude podsticaj i za dogovor Beograda i Prištine u interesu obje strane, ali i ukupnu stabilnost u regionu.

„Tokom susreta ponovljen je interes Albanije za podršku Crne Gore njenoj kandidaturi za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti, za šta je prethodno utvrđen dogovor o uzajamnoj podršci u odnosu na kandidaturu Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, predsjedavanje Albanije OEBS-om naredne godine, ocijenjeno je kao prilika za doprinos daljoj regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Bonus video: