Đukanović sa Džaferijem: Pripadnost evropskoj civilizaciji jedini izbor

Đukanović je izrazio posebno zadovoljstvo da je Sjeverna Makedonija de facto već članica NATO
1023 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović sa Džaferijem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović sa Džaferijem, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Odnos prema susjedima i stabilnosti i odnos prema multietničnosti su ono što snažno povezuje Crnu Goru i makedoniju i što je temelj onoga što želimo u budućnosti. Tu budućnost čine evropske i euroatlantske vrijednosti, i sigurni smo da taj put nema alternativu, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović tokom susreta sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Đukanović je, navode iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, naglasio da je pripadnost evropskoj civilizaciji jedini izbor.

"Đukanović je izrazio posebno zadovoljstvo da je Sjeverna Makedonija de facto već članica NATO, ponovio sigurnost da će formalni proces prijema biti završen u skladu sa neophodnom pravno-tehničkom procedurom u svim zemljama članicama, čime će se doprinijeti učvršćivanju stabilnosti regiona", piše u saopštenju.

Sa sastanka
Sa sastanka(Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)

Dodaju da je Džaferi potvrdio "izuzetne i odlične političke odnose dvije zemlje koji čine osnov i mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje, posebno u pravcu jačeg ekonomskog povezivanja".

"Uz čestitke za rezultate na planu realizacije ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, članstva u NATO i liderstva u procesu evropske integracije, zahvalio je na podršci Crne Gore i njenoj stalnoj spremnosti da i u budućem periodu nastavi da podržava Sjevernu Makedoniju na putu ka EU i NATO, posebno na planu razmjene iskustava. Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti otvaranje pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije sa EU, što je iz ugla predsjednika Đukanovića snažno podržano između ostalog i kao prilika za jasnu poruku Evrope regionu da Unija cijeni i vrednuje napore i rezultate makedonske vlasti i naroda i time prepoznaje model kako se teška pitanja u regionu mogu rješavati i kako se može napredovati. Potvrđena je odlična bilateralna saradnja u gotovi svim oblastima, uz jasno ukazivanje na potrebu daljeg intenziviranja ekonomskih veza i bolje saobraćajne povezanosti", zaključuje se.

Bonus video: