Đukanović sa Merkelovom?

Izvjesno je da će Đukanović govoriti pred Odborom za Evropsku uniju njemačkog Bundestaga, a moguće je da se tokom posjete Berlinu sastane sa kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslovaFrankom Valterom Štajnmajerom
55 pregleda 11 komentar(a)
Milo Đukanović, Angela Merkel, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Angela Merkel, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.04.2015. 09:09h

Premijer Milo Đukanović će u srijedu 6. maja boraviti u službenoj posjeti Berlinu, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

Izvjesno je da će Đukanović govoriti pred Odborom za Evropsku uniju njemačkog Bundestaga, a moguće je da se tokom posjete Berlinu sastane sa kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslovaFrankom Valterom Štajnmajerom, kazao je izvor iz diplomatskih krugova.

Prema tom izvoru, Đukanović je tražio sastanke sa njemačkom kancelarkom i šefom diplomatije, a iz Berlina mu je obećano da će ih dobiti. U Vladi nije bilo moguće saznati sa kim će se premijer sastati.

Tokom posjete Bundestagu crnogorski premijer će govoriti pred odborom za EU koji vodi Gunter Krihbaum, koji je blagonaklon prema crnogorskoj vlasti. Tako je 2013. prvo demantovao, a zatim povukao demanti Vladinog saopštenja da je Đukanovića pozvao u zvaničnu posjetu Njemačkoj, iako kao šef parlamentarnog odbora to ne može uraditi.

Đukanoviću je ovo prva zvanična posjeta Njemačkoj od obnove nezavisnosti, a ukoliko do sastanka dođe biće to i prvi bilaterani susret sa njemačkom kancelarkom. Merkelova je do sada u zvaničnu posjetu pozvala samo Igora Lukšića u vrijeme dok je bio na čelu Vlade, 2011. Đukanović je imao priliku da se sretne s Merkelovom prošlog avgusta tokom učešća na konferenciju svih regionalnih lidera u Berlinu, koju je organizovala njemačka kancelarka.

Bonus video: