Đukanović sa sestrom Šinavatre na Tajlandu

Više od 24 sata poslije sastanka, a nakon interesovanja “Vijesti”, iz DPS-a je saopšteno da je Đukanović boravio u radnoj posjeti Tajlandu
78 pregleda 0 komentar(a)
Milo i Taksinova sestra, Foto: The Nation
Milo i Taksinova sestra, Foto: The Nation
Ažurirano: 17.03.2012. 02:28h

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović sastao se u četvrtak sa premijerkom Tajlanda Jingluk Šinavatrom, sestrom bivšeg premijera te zemlje Taksina Šinavatre, koji je, iako optužen za korupciju u svojoj državi, 2009. godine dobio crnogorski pasoš.

Portal “Nejšn” (The Nation) prenosi da premijerka Tajlanda nije željela da otkrije o čemu je razgovarala sa Đukanovićem u četvrtak u Vladinom domu u Bankogu.

“Đukanović je dao crnogorsko državljanstvo njenom bratu, bjeguncu, Taksinu Šinavatri i odbio da ga izruči Tajlandu”, podsjeća Nejšn.

Više od 24 sata poslije sastanka, a nakon interesovanja “Vijesti”, iz DPS-a je saopšteno da je Đukanović, u pratnji člana Glavnog odbora partije Predraga Nenezića, boravio u radnoj posjeti Tajlandu, gdje je imao “čitav niz susreta sa partijskim i državnim funkcionerima te zemlje”.

“Premijerka Tajlanda, Jingluk Šinavatra, koja je na tu funkciju došla nakon pobjede svoje partije na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, izrazila je zainteresovanost svoje zemlje da razvija saradnju sa Crnom Gorom u čitavom nizu oblasti, a prvenstveno u turizmu. Takođe ukazala je na mogućnosti za saradnju u oblasti energetike, industrije i transporta, s posebnom zainteresovanošću za mogućnosti saradnje sa barskom lukom”, kazali su iz DPS-a.

Više od 24 sata poslije sastanka, a nakon interesovanja “Vijesti”, iz DPS-a je saopšteno da je Đukanović boravio u radnoj posjeti Tajlandu

Crnogorska Vlada nikada nije objasnila zbog čega je Šinavatri 2009. godine dala crnogorsko državljanstvo po skraćenom postupku. Prilikom jedne od posjeta Crnoj Gori, Taksin, koji posjeduje i pasoš Nikaragve, kazao je da je u došao da bi razmotrio mogućnost za investiranje.

On je tada najavio moguća ulaganja u ostrvo Sveti Nikola kod Budve i u First Financial bank (FFP) grčkog milijardera Viktora Restisa, koji je zastupnik Svetog Stefana.

Tajlandske vlasti vratile su pasoš prognanom bivšem premijeru Šinavatri u decembru prošle godine obrazlažući to činjenicom da “više ne predstavlja prijetnju za zemlju”. Ta odluka je uslijedila nakon što je u julu pobijedila aktuelna vladajuća partija i formirana nova Vlada Tajlanda, na čijem čelu je Jingluk Šinavatra. Bivši premijer Tajlanda je zbačen sa vlasti 2006. godine. Šinavatra je krivično gonjen zbog zloupotrebe položaja i osuđen na kaznu zartvora, ali je emigrirao prije suđenja, a prethodna tajlandska Vlada 2009. godine mu je oduzela pasoš.

Đukanović i sa Vihajditom

DPS je saopštio da je Đukanović razgovarao i sa prvim čovjekom vladajuće stranke Puea Taj Jongjutom Vihajditom.

Oni su, kako se navodi, razgovarali o mogućnostima pospješivanja saradnje dviju zemalja. Đukanović je izrazio spremnost da, kao lider vladajuće partije u Crnoj Gori, doprinese razvoju saradnje dviju država.

U saopštenju DPS-a se dodaje da je Đukanović razgovarao i sa tajlandskim ministrom vanjskih poslova, kao i ministrima turizma, energetike, transporta i drugim visokim ličnostima Tajlanda i vladajuće partije Puea Taj.

Bonus video: