Đukanović - Šarec: Crna Gora spremna za rješavanje svih pitanja

„Premijer Slovenije je iskazao uvjerenje da je Crna Gora, nakon što je na demokratski način ostvarila veliki projekat - obnovu nezavisnosti, spremna za rješavanje svih pitanja“, navodi se u saopštenju
2092 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Šarec, Foto: Predsjednik CG
Đukanović i Šarec, Foto: Predsjednik CG

Crna Gora je, nakon što je na demokratski način ostvarila veliki projekat - obnovu nezavisnosti, spremna za rješavanje svih pitanja, ocijenio je slovenački premijer Marjan Šarec u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović i Šarec sastali su se na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije.

Šarec je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, poručio da Slovenija vidi Crnu Goru kao partnera i prijatelja, i jedina agenda između dvije države je dobra saradnja.

„Uz ocjenu da i Slovenija, kao i međunarodna zajednica, u cjelini moraju biti aktivniji na Zapadnom Balkanu, Šarec je naglasio da će svi biti jači kada Crna Gora i region uđu u Evropsku uniju (EU)“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Sloveniji na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci razvoju Crne Gore i njenim integracionim procesima.

„Naša želja je još snažnija ekonomska saradnja“, poručio je on

Đukanović i Šarec razgovarali su i o regionalnim prilikama i potrebi evropeizacije regiona i tješnje saradnje u zajedničkom interesu.

„Premijer Slovenije je iskazao uvjerenje da je Crna Gora, nakon što je na demokratski način ostvarila veliki projekat - obnovu nezavisnosti, spremna za rješavanje svih pitanja“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je u Minhenu razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom.

Sagovornici su istakli važnost dinamičnog nastavka politike proširenja, uz ocjenu da su poruke nove briselske Komisije ohrabrujuće, u susret očekivanoj odluci za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijo tokom hrvatskog predsjedavanja i Zagrebačkom samitu.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu“, zajednički su ocijenili Đukanović i Lajčak i pohvalili odlične odnose dvije države uz podsticaj njihovom daljem razvoju u obostranom interesu.

Đukanović se u Minhenu sastao i sa predstavnikom Fonda braće Rokfeler Stivenom Hejncom.

„Hejnc je iskazao visoke ocjene za strateški pogled predsjednika Đukanovića na Zapadni Balkan i istakao da je Rokfeler fond veoma aktivan u regionu, uključujući i kroz uticaj na formiranje politika Evrope i SAD prema Balkanu, i da će tako biti i ubuduće“, kaže se u saopštenju.

Đukanović i Hejnc su podsjetili i na zajednički projekat u Crnoj Gori, Građanska kuća, i saglasili se da je i puna realizacija tog projekta od značaja za jačanje demokratije i građanskog koncepta društva.

Bonus video: