Đukanović se pita: Krše li ministri Ustav ili zakon

Kabinet premijera obratio se komisiji, na čijem je čelu Slobodan Leković, nakon inicijative (CGO)
0 komentar(a)
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2014. 16:18h

Premijer Milo Đukanović zatražio je od Komisije za sprečavanje sukoba interesa mišljenje o tome da li ministri koji predaju na fakultetima, krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa, iako je Centar za građansko obrazovanje (CGO) tražio da razriješi dužnosti osam ministara koji “krše Ustav”.

Kabinet premijera obratio se komisiji, na čijem je čelu Slobodan Leković, nakon inicijative (CGO). “Vijestima” je iz komisije saopšteno da će se o tom pitanju izjasniti na redovnoj sjednici.

CGO je ranije ukazao da pojedini članovi Vlade krše član Ustava koji se odnosi na nespojivost funkcije i da premijer i ministri ne mogu imati javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost. Iz CGO su upozorili da ministarka nauke Sanja Vlahović ima i status predavača na Univerzitetu Mediteran u Baru i Univerzitetu Singidunum u Beogradu, ministar poljoprivrede Petar Ivanović prima dodatne naknade kao predavač na UDG, kao i ministar ekonomije Vladimir Kavarić i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović predaje na Medicinskom, a potpredsjednik Vlade Vujica Lazović na Ekonomskom fakultetu.

Ministar finansija Radoje Žugić prima nadoknadu i kao predavač na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu a navodi se kao predavač i na Pomorskom fakultetu u Baru, iako nikakvu nadoknadu po tom osnovu nije prijavio, dok ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić dobija naknadu i od Elektrotehničkog fakulteta, a bivši ministar kulture Branislav Mićunović primao je nadoknadu i kao profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Bonus video: