Đukanović spustio loptu: Neka pravosuđe radi svoj posao oko “Snimka”

Ublažio tvrd stav da je afera "Snimak" završeno pitanje, nakon poruke iz Vašingtona i Brisela
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 21:47h

Premijer Milo Đukanović ublažio je svoj tvrd stav da je "Snimak" “završeno pitanje” i “iskonstruisana afera”, nakon poruke iz Brisela da očekuju da se tom slučaju posveti pažnja i stava Vašintgona da će to biti važan pokazatelj posvećenosti države da se bori protiv korupcije.

On je, prilikom boravka u Beranama, ponovio da je ta afera za njega politički zatvorena, ali i jasno naveo da je pravni dio te priče u rukama tužilaštva, koja je ranije saopštilo da postoji osnovana sumnja da su počinjena krivična djela u Pljevljima prilkom kupovine glasova preko tamošnjeg Centra za socijalni rad, dok su postupci izviđaja u toku kod slučaja Zavoda za zapošljavanje, MIDAS projekta koje je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede i još jednog broja osumnjičenih funkcionera DPS-a.

„Već sam kazao na tu temu sve što sam imao. Prema tome - tačka. Na tu temu neka se bavi onaj ko želi da se bavi. Evo možda jedna rečenica, da bi smo bili sigurni da su svi dobro razumjeli ono što sam rekao – politički, taj proces je završen. Pravosudno, svako radi svoj posao“, rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje novinara.

Premijer je prošle nedjelje, gostujući na Radiju Crne Gore, rekao da je za afera “Snimak” za DPS “završeno pitanje”, navodeći da je siguran da je veoma argumentovano pobio optužbe opozicije pred Anketnim odborom.

On je tada odbacio zahtjeve opozicije i Socijaldemokratske partije da se utvrdi politička odgovornost umiješanih u aferu, navodeći da se DPS neće diferencirati unutar svojih redova zbog zahtjeva političke konkurencije.

“Za svo ovo vrijeme smo veoma jasno pozivali pravosudne organe da nepristrasno, profesionalno i kompetentno obave i svoj dio. Bili smo u prilici da ovih dana čujemo vršioca dužnosti državnog tužioca koji je pred nadležnim odborom u parlamentu saopštio rezutate tužilačke istrage. Šta treba još da radimo. Treba da se svi zamajavamo aferom Snimak, da bi se na taj način trošilo vrijeme na jedan krajnje neodgovoran način”, kazao je tada Đukanović.

Predsjednik Vlade je tokom sjednice posvećene premijerskom satu prošle nedjelje ponovio da je aferu iskonstruisala “opozicija i njoj naklonjeni mediji”, poručujući da neće tražiti krivce unutar stranke.

On je tada rekao da opozicija priželjkuje da DPS “nastavi sa komunističkom praksom diferenciranja unutar stranke”.

“Što se nas tiče, politički proces je završen. Ne postoji autoritet, domaći ili strani, koji će nam naložiti da se mi diferenciramo unutar partije”, rekao je tada premijer.

On je tada kazao da opozicija zlonamjerno interpretira Izvještaj EK kako bi potencirala aferu “ Snimak ” uoči lokalnih izbora.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, komentarišući izjave Đukanovića o aferi „Snimak” je rekao da EK očekuje da se aferi „Snimak” posveti neophodna politička i pravna pažnja

“Mogu da ponovim da nije na nama da propisujemo šta treba da se uradi. EK je u izvještaju o napretku bila jasna u pogledu važnosti tog pitanja, budući da je ono povezano sa borbom protiv korupcije.”, rekao je Stano.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji kazao je da će način na koji se crnogorska Vlada, policija i pravosuđe bave aferom “ Snimak ” biti važan pokazatelj posvećenosti države da se bori protiv korupcije, a mnoge vlade, uključujući i SAD, pažljivo motre kako će se odvijati taj slučaj.

Galerija

Bonus video: