Đukanović: Stvoreni uslovi za otvaranje posljednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore

U saopštenju se navodi da je Đukanović istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja Regionu na putu integracije
935 pregleda 0 komentar(a)
Havisto i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Havisto i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Stvoreni su uslovi i za otvaranje posljednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), saopštio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, Đukanović je primio ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je Đukanović istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja Regionu na putu integracije.

U tom smislu, Đukanović je ukazao na izvjesno usporavanje tog procesa u posljednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja Zapadnog Balkana EU u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

"Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo Zapadni Balkan iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije", kazao je Đukanović i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini.

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike.

"Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres", navodi se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore su kazali da je Havisto prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

Naveli su i da je Havisto potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

"Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje", kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa.

"Havisto je pozdravio i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: