Đukanović: Zaostajanje Zapadnog Balkana posljedica lutanja na vanevropskom kolosjeku

Crna Gora i Makedonija, kako je dodao, nemaju otvorenih pitanja i saradnja se i danas nastavlja na tim temeljima
3820 pregleda 20 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Zaostajanje Zapadnog Balkana posljedica je dugog lutanja država tog regiona na vanevropskom kolosjeku, i odgovor na to mora biti integracija i usvajanje evropskog sistema vrijednosti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, rekao da se Crna Gora trudi da bude primjer za takvu politiku.

“Nestabilnost Zapadnog Balkana posljedica je zaostajanja u pogledu ekonomskog, pa i demokratskog razvoja regiona. To zaostajanje je posljedica dugog lutanja svih naših zemalja na vanevropskom kolosjeku i dugog ignorisanja onog što se događa u matičnim tokovima savremene međunarodne civilizacije", kazao je Đukanović, prenosi Antena M.

Prema njegovim riječima, odgovor na to mora biti integracija, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i dostizanje evropskog kvaliteta života.

Milo Đukanović, Stevo Pendarovski
Sa sastanka(Foto: predsjednik.me)

"U roku kraćem od 13 godina, od obnove nezavisnosti, mi smo već članica NATO-a i zemlja koja je lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU). Zato smatramo da treba snažno da podržimo i Sjevernu Makedoniju i sve druge države regiona na tom putu”, naveo je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora potencira važnost nastavka integracije zemalja Zapadnog Balkana, jer je to put bez alternative kada je u pitanju uspostavljanje pouzdane stabilnosti regiona i ekonomskog i demokratskog prosperiteta svake zemlje regiona.

Đukanović je naveo da je počastvovan što je prvi predsjednik jedne države koji je u bilateralnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji nakon izbora novog predsjednika.

On je kazao da je to rezultat temeljnog povjerenja i odličnih odnosa Crne Gore i Makedonije.

Crna Gora i Makedonija, kako je dodao, nemaju otvorenih pitanja i saradnja se i danas nastavlja na tim temeljima.

Upitan šta očekuje od posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea, Đukanović je naveo da ga ta posjeta raduje i da je na liniji pojačanog prisustva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Zapadnom Balkanu.

Milo Đukanović, Stevo Pendarovski
Đukanović i Pendarovski(Foto: predsjednik.me)

“To je nešto što smo priželjkivali i kao poziv ponavljali zvaničnicima SAD-a sa kojim smo se susretali", kazao je Đukanović, dodajući da je potrebna pomoć sa evropske i američke adrese da se uspješno savladaju problemi u regionu i učvrsti stabilnost.

On smatra da je jako ohrabrujuća pojačana pažnja američke politike prema region i da će sastanak na tom nivou donijeti konkretne koristi.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije i pokušaju terorizma, kazao da je Crna Gora potvrdila da ima imunitet da se zaštiti od pretenzija onih koji bi željeli da utiču na izbor crnogorskog strateškog pravca razvoja.

"Suočili smo se sa vrlo brutalnim pokušajem zaustavljanja Crne Gore na njenom putu. Danas sa zadovoljstvom svjedočimo da je taj pokušaj destrukcije bio neuspješan, da je Crna Gora uprkos intenzitetu tog udara ostala na nogama i napredovala, postala članica NATO i zadržala se na poziciji lidera u pregovaračkom procesu", kazao Đukanović.

On je ukazao na važnost daljeg ujedinjenja Evrope.

Kako je dodao, EU je lokomotiva evropskog kontinenta i ona ne odgovara samo za zemlje članice.

“Ona je najodgovornija za stabilnost evropskog kontinenta u cjelini. EU mora svojom odlučnošću zatvoriti prostor za upliv onih interesa koji su suprostavljeni evropskim", rekao je Đukanović.

Bonus video: