Đukanović želi da osigura nekontrolisanu moć, Vujanović satjeran u ćošak

Da li će rat u crhu DPS-a prerasti u otvoreni sukob sada najviše zavisi od toga koliko je Vujanović spreman da trpi i što su njegova ambicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 18:32h

Višegodišnje nadmudrivanje i borba za prevlast u vladajućoj partiji između šefa DPS-a Mila Đukanovića i njegovih potpredsjednika Filipa Vujanovića i Svetozara Marovića nastavljeno je preksinoć izborom članova Predsjedništva DPS-a po mjeri Đukanovića, čime je značajno oslabljena Vujanovićeva partijska pozicija.

Aktiviranjem afere "Zavala" preko pravosuđa, Đukanović je skoro potpuno neutralisao uticaj Marovića u partiji, a sada je i Vujanoviću toliko suzio manevarski prostor da mu on u rukovodstvu partije, čije odluke Glavni odbor bespogovorno slijedi, više ne može praviti ozbiljnije probleme.

Na ovaj način Đukanović je pripremio ambijent za svoju apsolutnu moć u DPS-u, što bi mogao biti i nagovještaj njegove namjere da za godinu i po od Vujanovića preuzme funkciju šefa države.

Osim što je iz Predsjedništva izbacio funkcionere koji važe za bliske Vujanoviću i Maroviću (Miomir Mugoša, Dragan Đurović i Tarzan Milosevic), Đukanović je poslao i signal premijeru Igoru Lukšiću da će biti pomno nadziran.

"Sječa bjelaša"

Tako je Glavni odbor odlučio da formira šest komisija koje će se baviti pitanjima iz nadležnosti Vlade (za održivi ekonomski razvoj, vladavinu prava, razvoj i promociju demokratskog društva, međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije, unapređenje zdravstvenog sistema, socijalnih politika i kvaliteta javnih usluga, obrazovanje, nauku, kulturu i medije, te komisiju za sport, omladinu i saradnju sa civilnim sektorom).

Članovi tih komisija, koje nijesu postojale dok je Đukanović bio premijer, trebalo bi da budu izabrani u septembru i oni će suštinski raditi posao nadležnih niinistarstava. U slučaju potrebe, neće Đukanović direktno opominjati Lukšića, kao stoje to nedavno uradio u intervjuu na TVCG, već komisije DPS-a.

Sagovomici "Vijesti" iz DPS-a ističu da do preksinoćnje sjednice DPS-a niko iz vrha stranke nije znao koga će Đukanović predložiti za članove Predsjedništva. Odluku da skrajne funkcionere bliske Vujanoviću i Maroviću obrazložio je bitno promijenjenim sastavom Glavnog odbora, što, kako je rekao, iziskuje i odgovarajuće promjene u Predsjedništvu.

U vladajućoj partiji ovakav potez već zovu "sječom bjelaša", aludirajući na navodnu bliskost ove grupacije sa prosrpskom opozicijom.

Uloga Ranka Krivokapića

U slučaju da nakon ovog udarca Vujanović ne preduzme ozbiljnije korake, on će nakon što mu istekne mandat šefa države 2013. ostati bez značajnijeg uticaja u vladajućoj stranci. Tako će Đukanoviću biti otvoren prostor da u potpunosti kadruje po svom nahođenju, pošto se pokazalo da su mu do sada Vujanović i Marović pravili značajne probleme.

Počevši od izbora Lukšića za premijera, pa zaključno sa pretkongresnom sjednicom Predsjedništva kada su Đukanovića prvi put natjerali da se u Predsjedništvu glasa o njegovom predlogu da 30 odsto žena bude u stranačkim tijelima. Oni su bili protiv toga, a Đukanovićev predlog je prošao sa glasom više.

Poslije toga je, prema pouzdanim izvorima, Vujanović insistirao da Mugoša ponovo bude kandidovan za gradonačelnika Podgorice, što nije bilo blisko Đukanoviću.

Prema pouzdanim izvorima, Vujanović insistirao da Mugoša ponovo bude kandidovan za gradonačelnika Podgorice

Osim što mu je smetalo da tako Mugoša učvrsti svoju poziciju u DPS-u, to je remetilo njegove odnose sa najodanijim saveznikom koji čuva njegovu moć - Rankom Krivokapićem, koji mu treba i da disciplinuje neposlušne u svojim redovima i da na Zapadu uljepšava svoj imidž.

Sudbina Miomira Mugoše?

Da bi izbjegao otvoreni sukob sa Vujanovićem, koji želi da se DPS otarasi SDP-a, Đukanović je pristao na Mugošu, ali je već imao spremljen kontraudar - izbacio ga je iz Predsjedništva. Nije isključeno da će ići korak dalje i Mugoši "savjetovati" da povuče kandidaturu za gradonačelnika.

Pošto je teško očekivati da ga ovaj posluša, ne bi bilo iznenađenje da 19. jula, kada odbornici budu birali gradonačelnika, neko od odbornika DPS-a ne dođe ili čak glasa protiv Mugoše.

Odluka Glavnog odbora o kriterijumima za izbor predsjednika opština ne važi za Podgoricu, što je "Vijestima" potvrdio portparol DPSa Rajko Kovačević, a sam Đukanović je na sjednici kazao daje ta procedura u vezi sa Mugošom završena. Ipak, dio sagovornika "Vijesti" iz DPS-a tvrdi da će on ipak biti "zamoljen" da se sam povuče.

Predsjedništvo DPS-a namjerava da napravi svojevrstan kompromis

Politički analitičar Miloš Rešić, kazao je juče za Radio Slobodna Evropa da predsjedništvo DPS-a namjerava da napravi svojevrstan kompromis koji podrazumijeva da Mugoša zadrži poziciju gradonačelnika Glavnog grada, a da zauzvrat izađe iz određenih partijskih struktura, i ubuduće preda svoj mandat:

"Očigledno je da Mugoša ima nekakvu vrstu moći pregovaračke pozicije. Očito da u svojim kapacitetima ima nešto što bi moglo da ugrozi pojedine predstavnike DPS-a i da je to zapravo razlog koji ih navodi da ne ugroze koaliciju DPS-SDP. To podrazumjeva da Mugoša polako silazi sa određenih funkcija i da mu polako oduzimaju mandat".

Marović u mat poziciji

Da li će tihi rat u vrhu DPS-a, koji zvaničnici te partije očekivano negiraju, prerasti u otvoreni sukob, sada najviše zavisi od toga koliko je Vujanović spreman da trpi i što su njegove ambicije.

U javnim istupima u proteklih godinu dana, ratobornijim nego inače, demonstrirao je da ne želi da bude tretiran samo kao Đukanovićev satelit kojeg ovaj iskoristi kad mu treba i odbaci.

Što se tiče Marovića, on mu trenutno ne može pomoći puno, osim savjetima. Opredijelio da svaki javni nastup iskoristi da Đukanoviću poruči kako mu je on i dalje prijatelj i kako mu više neće biti nikakva prepreka.

U pojedinim krugovima vlasti smatraju da on na taj način misli da će sačuvati od hapšenja ostale svoje ljude iz Budve, koji se nalaze ili se mogu naći pod istragom.

Savjet će da prati kako Lukšic radi

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" zašto je DPS formirao šest komisija i Savjet za praćenje sprovođenja programa partije i da li to znači da će ove komisije i savjet da se bave praćenjem rada Vlade, portparol Rajko Kovačević kaže da je cilj "unapređenje rada i bolje praćenja realizacije izbornog programa partije".

Rajko Kovačević kaže da je cilj "unapređenje rada i bolje praćenja realizacije izbornog programa partije"

"DPS osnovnu pažnju posvećuje pitanjima od značaja za ostvarivanje izbornog programa i kvaliteta vršenja vlasti, potpuno svjesni da jedino uspješnom realizacijom ovoga segmenta našeg funkcionisanja možemo sa optimizmom gledati na neke naredne izborne provjere i očuvati povjerenje građana. Sastav ovog Savjeta je koncipiran tako da se stvaraju uslovi za punu i neposrednu komunikaciju unutar jednog zajedničkog tima koji se zove DPS. Na ovaj način smo stvorili dobre preduslove za cjelovitiju i efikasniju realizaciju svih programskih opredjeljenja koja zavise od posvećenog rada", rekao je Kovačević.

Galerija

Bonus video: