Đukanović želi mjesto koje trenutno pokriva Brano Mićunović

"Pošto biologija radi svoj posao, on bi Lukšića na svoje mjesto, a sebe za surovog i jedinog gospodara iz sjenke”, tvrdi Danilović
206 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.10.2011. 09:55h

Udaljavanje Crne Gore od Evropske unije koje planira šef Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je teško izvodljivo, jer će njegov uticaj na Vladu Igora Lukšića biti sve slabiji, ocjenio je zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije (Nova) Goran Danilović. On je kazao da na važnim međunarodnim adresama sve manje računaju na Đukanovića, iako bi šef DPS-a želio da bude najvažniji faktor u zemlji.

“Čak i da mi u opoziciji ostanemo trajno posvađani i na domaćem terenu prilično nesnalažljivi, njegova politička karijera je na zalasku. Vjerujem da on nema ništa protiv političke penzije, ali se opire jer bolje od svih zna šta u njegovom slučaju ona još donosi.

Ako nijesam u pravu, on će svakim danom sve više forsirati svog izabranika premijera Lukšića”, kazao je Danilović, ističući da bivši premijer, i pored povlačenja iz izvršne vlasti, ne odustaje od namjere da upravlja svim poslovima u zemlji.

"Nije računao na sposobnost opozicije da se dogovara sa nekim drugim niti da će upravo opozicija otkočiti proces napredovanja ka EU"

“Čvrsto sam ubijeđen da on, od početka za sebe želi mjesto koje u našem društvu sada pokriva Brano Mićunović. Pošto biologija radi svoj posao, on bi Lukšića na svoje mjesto, a sebe za surovog i jedinog gospodara iz sjenke. Morali su se dogovoriti prije, u vrijeme dok smo bili manje pod nadzorom. Sada je, čvrsto u to vjerujem, kasno za veliku rokadu”.

Danilović smatra da je nakon insistiranja međunarodne zajednice da se povuče sa vlasti, Đukanović smatrao da će političke prilike bez njega biti neodržive ali da je praksa pokazala suprotno. Bivši premijer je, smatra Danilović, predviđao da će njegov povratak na političku scenu brzo biti neophodan zbog političkih nestabilnosti i lošeg ekonomskog stanja.

“On, međutim, mimo plana postaje suvišan, a to se primjećuje i na važnim adresama. Nije računao na sposobnost opozicije da se dogovara sa nekim drugim niti da će upravo opozicija otkočiti proces napredovanja ka EU”, smatra Danilović.

Idealno za euroskepticizam

Poslanik Nove tvrdi da je neplanirani napredak na putu ka EU glavni razlog zbog kojeg bivši premijer nagovještava politiku udaljavanja od Brisela. Strategiju zaustavljanja na putu ka EU, kako tvrdi Danilović, Đukanović počinje političkom suzdržanošću prema Briselu. Danilović smatra da taj proces neće početi odmah, već će krugovi oko šefa DPS-a prvo ispipavati teren kroz nezvanično propagiranje euroskepticizma.

“Za mnoge je nevjerovatno da je on protiv EU, a do juče je bio za i predvodio DPS u tom pravcu"

“Đukanović i danas nema izbora, a ima 'dobar povod'. Sve se teže živi, Evropa ima problema, a istovremeno je ugroženo sve što je stvorio, odnosno 'zaradio' na domaćem terenu. Idealno za euroskepticizam. Idealno ili 'daj šta daš' - odgovori su onih koji obožavaju gospodarevu mudrost i drugih koji žive u realnosti. Đukanović, ipak, sanja otvorenih očiju jer neće imati dovoljno snage kroz godinu ili dvije da zaokrene ozbiljnije ni DPS, a kamoli sve druge”, ocjenio je on.

Danilović smatra da su u ovom trenutku, i pored jake želje krugova oko bivšeg premijera, male šanse za udaljavanje Crne Gore od Brisela.

“Za mnoge je nevjerovatno da je on protiv EU, a do juče je bio za i predvodio DPS u tom pravcu. Đukanović, međutim nije imao izbora. Šta je mogao drugo obećati nakon sudara sa Miloševićem, a da dobije presudno potrebnu podršku EU”, kazao je on.

NATO više nije tako blizu

Danilović smatra da u politici udaljavanja od EU bivšem premijeru na ruku ne ide ni činjenica da Crna Gora sporo napreduje ka NATO-u. Iako je planirao da zemlju “ugura u NATO”, smatra Danilović, pokazalo se da taj projekat neće proći lako zbog slabe podrške građana alijansi i loše reorganizacije vojske.

"Danas bi vjerovatno mogao da udalji zemlju od EU, ali bez NATO članstva on vjeruje da bi to bilo samoubistvo"

Danilović tvrdi da su izdvajanja za osavremenjivanje vojske mala dok je i vojna administracija slaba.

“Danas bi vjerovatno mogao da udalji zemlju od EU, ali bez NATO članstva on vjeruje da bi to bilo samoubistvo. I, naravno, u pravu je. NATO integracija Đukanoviću dugoročno obezbjeđuje sigurnost i donosi neke poslove i garancije od kojih bi lijepo razvijao porodični život. Sa NATO-om bi mogao da živi, a proces pristupanja EU politički sigurno neće preživjeti”, kazao je on.

Bonus video: