Đukanoviću prešlo u naviku da uzalud prijeti

U prethodne tri godine niko od državnih funkcionera nije pozvan na odgovornost, ne računajući ostavku ministra zdravlja Miodraga Radunovića koji je odmah potom imenovan za Đukanovićevog savjetnika
15 komentar(a)
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2015. 06:16h

Premijer Milo Đukanović krajem prošle sedmice je poručio ministrima da će snositi ličnu odgovornost ako ne budu do kraja oktobra realizovane obaveze iz programa pristupanja EU i programa rada Vlade.

Ovo nije prvi put da Đukanović najavljuje i prijeti pozivanjem na odgovornosti ministara i drugih funkcionera, no sem verbalne strogoće nije zabilježeno da je neko od funkcionera snosio odgovornost za propuste u radu, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

U ekspozu krajem 2012. kada je započeo sedmi premijerski mandat, Đukanović je kazao: „Nedonošenje odluke i to u striktno zakonom predviđenom roku biće eliminatorni kriterijum za novu administraciju, ne samo na ministarskom nivou nego kod svakog zaposlenog u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima i službama.“

Nekoliko mjeseci kasnije, 2013. Đukanović je najavio, kako je rekao, istrebljivanje institucija od nelojalnih, nemoralnih i neprofesionalnih:„Vjerovatno sam u tih par godina izašavši iz tih poslova bio u prilici da malo objektivnije sagledam stanje. Da sagledam, da kažem, svu neposvećenost, svu neprofesionalnost, svu nelojalnost, svu nemoralnost, koje imaju pojedinci ili djelovi naših državnih službi. I to je nešto što zaista predstavlja vrlo snažnu opomenu i vrlo ozbiljan stimulans meni, danas kao čovjeku koji stoji na čelu tog državnog aparata, da zaista državni aparat veoma efikasno istrijebimo od svega toga.“

Đukanović je i 2014. na TVCG potvrdno odgovorio na pitanje da li među ministrima ima onih koji bi trebalo da preispitaju svoju odgovornost.

U prethodne tri godine niko od državnih funkcionera nije pozvan na odgovornost, ne računajući ostavku ministra zdravlja Miodraga Radunovića koji je odmah potom imenovan za Đukanovićevog savjetnika.

Kažnjavao samo one u koje sumnja

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić je ocijenio da najnovija prijetnja Đukanovića o ličnoj odgovornosti je marketinški trik.

"U suštini odgovornost prema Đukanoviću su samo snosili oni za koje je posumnjao u njihovu lojalnost prema njemu. A ne zbog činjenja, nečinjenja ili pogrešnih poteza u samom radu Vlade. To je negdje zamagljivanje odgovornosti, zamajavanje javnosti”, kazao je Bojanić.

On je podsjetio i na propali projekat kovertiranih ostavki, kao i da na prethodnom premijerskom satu Đukanović nije odgovorio šta će da uradi povodom odgovornosti za štetu od 180 miliona eura garancija.

I Slaven Radunović iz DF kaže da Đukanovićeve prijetnje služe više za zamajavanje javnosti.

"Rijetko na političkoj sceni Evrope da postoji sličan sistem koji vrlo disciplinovano reaguje na sve što dolazi iz glave premijera. Tako da on nema apsolutno razloga, stvarnog razloga, da se ljuti na svoje ministre jer oni samo slušaju njegove naredbe”, kazao je Radunović.

Bonus video: