Đukić izabran za predsjednika SO Kolašin, Demokrate napustile sjednicu

Vladimir Martinović, odbornik Demokrata, zamjerio je što konstitutivnoj sjednici ne prisustvuje predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Dragica Popović, dok su odbornici DPS kazali da ona nije ni pozvana
255 pregleda 2 komentar(a)
Milan Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Milan Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.07.2018. 11:09h

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin naredne četiri godine biće Milan Đukić diplomirani geograf.

On je na tu funkciju izabran danas na konstitivnoj sjednici lokalnog parlamenta, glasovima odbornika Grupe birača (GB) “Šule i Mikan sa građanima za Kolašin", čiji je Đukić bio nosilac na minulim lokalnim izborima, te Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD).

Đukić nije prije bio aktivan u politici, a radio kao profesor u SMŠ "Braća Selić", sportista je, oženjen i otac dvoje djece.

On je kazao da lokalnom parlamentu treba prevazići dnevnopolitičke različitosti i "upotrijebiti sva politička sredstva, zakonske mogućnosti i raspoložive ljudske resurse, kako bi Kolašin ponovo postavili na mjesto vodeće planinske turističke destinacije u regionu".

"Politiku doživljavam kao ozbiljan posao, koji ne smije otići u pravcu demagogije i improvizacije. Ne smije se dozvoliti da u lokalnoj politici, umjesto znanja, hrabrosti I odgvornosti, dominiraju motivi "lova" na lokalne funkcije i položaje. Istovremeno, stručno, ali samo rutinsko obavljanje posla u lokalnim službama nije dovoljno za donošenje važnih odluka za lokalnu zajednicu", rekao je Đukić.

On je najavio da će buduća kolašinska koaliciona vlast, koju će činiti DPS, GB i SD imati zajednički cilj na razvijanju, koordinaciji i promociji javnih politika.

Obećao je u ime koalicione vlasti između ostalog i "unapređenje službeničkog sistema u lokalnoj upravi".

"Moramo promovisati jačanje profesionalizma, odgovornosti i efikasnosti. Pozitivna evropska praksa biće sprovođena i u Kolašinu", obećao je Đukić.

Odbornici Demokratske Crne Gore (Demokrate), nijesu prisusustvovali izboru predsjednika SO.

Oni su konstitutivnu sjednicu napustili uz obrazloženje da ne žele da daju legimitit "većini koja ruši temelje svih demokratskih vrijednosti".

Vladimir Martinović, odbornik Demokrata, zamjerio je što konstitutivnoj sjednici ne prisustvuje predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Dragica Popović, dok su odbornici DPS kazali da ona nije ni pozvana.

"Namjeravao sam da predsjednici OIK postavim pitanje zbog čega i ko nije potpisao zapisnik na konačne rezultate lokalnih izbora. Ovog puta je bio rekordan broj glasačkih listića, označenih raznim geometrijskim simbola. Ona većina, koja će se danas konstituisati, imala je ogroman broj takvih listića to jest, ogroman broj onih, koji su, glasajući na taj način pokazali kome su morali dati glas", rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima novokonstituisana kolašinska vlast je nelegetimna. On je kazao da se "nastavlja ono što je prekinuto 2014. godine, a bilo je pohara grada i građana".

Martinović tvrdi da će predstavnici buduće vlasti raditi samo u svom interesu.

SO će naredne četiri godine činiti 13 odbornika DPS, šest Demokrata, pet koalicije Demokratski front (DF) I Socijalistička narodna partija (SNP), tri GB i po dva iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD).

Bonus video: