Đukić Zekoviću: Ovo je borba za svakog građanina, a ne za svakog glasača

Kaže da iz svega navedenog, "ali i u skladu sa veoma teškom i izazovnom situacijom u kojoj se nalazimo, možete i sami zaključiti da je suvišno zakazivanje pomenutog Kolegijuma"
1914 pregleda 4 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin, Milan Đukić poručio je šefu odborničkog kluba SDP-a, Bojanu Zekoviću da je ovo je borba za svakog građanina, a ne za svakog glasača.

On je reagovao na jučerašnje Zekovićevo saopštenje u kojem šef odborničkog kluba SDP-a traži kolegijum predsjednika kolašinske Skupštine.

"Poštovani odborniče Zekoviću, nijesam ni stigao da Vam odgovorim na jučerašnji dopis, a on je već jutros osvanuo kao saopštenje za javnost, samim tim je i jasna njegova politička namjera. Nijeste u pravu ni vi ni vaš SDP, kada u medijima ovih dana ponavljate da „kasni podrška privredi“! I na državnom i na lokalnom nivou su u toku intenzivne aktivnosti na utrvđivanju mjera podrške građanimai privredi za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Podsjećam Vas da je Premijer Duško Marković 30. marta formirao Radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera za pomoć privredi i građanima u kojoj su, osim predstavnika Vlade,i za nas veoma bitne institucije –Zajednica opština,Privredna komora i IRF. Svako dobronamjeran će se složiti da brža reakcija od ove nije bila ni moguća, jer „najstarije mjere“ NKT-a kao npr. „zabrana pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima“ i dr. su donešene 15. marta! Smatram da lokalne uprave moraju pratiti sve ove aktivnosti i sarađivati sa navedenim institucijama koje stručno i posvećeno analiziraju trenutnu situaciju. Istovremeno i lokalne samouprave moraju analizirati stanje u lokalnoj privredi i biti spremne na korelaciju i dopunu u odnosu na buduće mjere sa državnog nivoa", saopštio je Đukić.

Kaže da je u tom smislu, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović sa saradnicima već pripremio predlog mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa na lokalnom nivou.

"Taj predlog će se naći pred Vama i ostalim odbornicima vjerovatno u toku ovog mjeseca. Odluka o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave koju navodite u svom saopštenju, donešena je 24.02.2020., što znači prije hitnih mjera i preporuka Vlade koje se odnose na lokalne samouprave. Sistematizacija u sekretarijatu za finansije koju ističete, nije dovela do novog zapošljavanja. Naprotiv, u odnosu na prethodnu sistematizaciju broj radnih mjesta je povećan za jedno – turističkog inspektora, koje je većpostojalo u okviru Sekretarijata za planiranje prostora, tako da nije došlo do povećanja broja zaposlenih niti otvaranja novih radnih mjesta, već prelaska iz jednog u drugi sekretarijat. Aktuelnavlast, vođena principom racionalizacije i optimizacije, to radno mjesto je popunila raspoređivanjem kadra iz postojećih organa lokalne uprave. Kada je u pitanju Vaš zahtjev za informacijom o postupanju nadležnih po tački 2. Preporuke Vlade, mogu Vas i javnost obavijestiti da Opština Kolašin posvećeno i u potpunosti sprovodi te preporuke. Potoj preporuci u Opštini Kolašin se ne sprovode postupci javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za funkcionisanje organa lokalne uprave. Obustavljena je isplata naknada članovima komisija, a varijabilni dio zarade zaposlenima nije ni do sada isplaćivan jer je naša Opština u reprogramu poreskog duga. Moram Vas podsjetiti da dio ove preporuke koji se odnosi na „stavljanje van snage odluka o naknadama za rad u upravnim odborima preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština“ može sprovesti SO koja je donijela te odluke, a čiji ste Vi odbornik. Zato na prvoj sledećoj sjednici to možete i predložiti", rekao je Đukić.

Kaže da iz svega navedenog, "ali i u skladu sa veoma teškom i izazovnom situacijom u kojoj se nalazimo, možete i sami zaključiti da je suvišno zakazivanje pomenutog Kolegijuma".

"Međutim, jasno Vam je i da ćetevrlo brzo imati priliku da učestvujeteu radu redovnog Kolegijuma i sjednice SO i tom prilikomanalizirate aktivnosti lokalne uprave.Pozivam Vas i druge odbornike, kao i sve političke subjekte u Kolašinu, da prevaziđemo političke razlike i ujedinimo snage u borbi protiv korona virusa, najvećeg posleratnog izazova u čitavoj CG. Ovo je borba za svakog građanina, a ne za svakog glasača! Samo složni i ujedinjeni možemo pobijediti i sačuvati naše građane i privredu", zaključio je Đukić.

Bonus video: