Duković: Poslanici od Skupštine napravili ulicu

"Smatram da mi poslanici treba da budemo primjer kako se treba ponašati, kako treba graditi odnos jedna prema drugom, jer smo mi ogledalo društva”, rekao je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković
89 pregleda 16 komentar(a)
Ljuiđ Škrelja, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ljuiđ Škrelja, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2017. 14:56h

Odbor za ljudska prava i slobode najoštrije je osudio incidente u parlamentu 15. februara, nakon skidanja imuniteta poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, i poručio da očekuje procesuiranje vinovnika tog događaja.

Predsjednik Odbora, Halil Duković, rekao je da je incident u Skupštini od 15. februara samo jedan u nizu koji su se desili u parlamentu.

On je podsjetio da je ranije pokušan fizički obračun sa tadašnjim premijerom, Milom Đukanovićem, da je pokušan nasilan ulazak u Skupštinu članova Sedmog bataljona, kao i da se dogodio incident prilikom posjete predsjednika Skupštine Albanije, kada su unešeni transparenti u plenarnu salu.

"Ono što najviše zabrinjava jesu rječnik i međusobno ophođenje poslanika. Rječenik koji se ovdje čuo, na svu sreću, sve manje se čuje i na ulici, a mi kao poslanici treba da te stvari u Skupštinu ne unosimo. Mi smo, nažalost, od Skupštine napravili ulicu", ocijenio je Duković.

On je rekao da se u plenumu, koji je u okruženju bio prepoznatljiv po demokratičnosti i ophođenju poslanika, upotrebljavaju riječi nedostojne poslanika.

"Smatram da mi poslanici treba da budemo primjer kako se treba ponašati, kako treba graditi odnos jedna prema drugom, jer smo mi ogledalo društva”, poručio je Duković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mirsad Murić, rekao je da im vanadalizam poslanika DF-a uliva strah koji dosad nije mogao da se zamisli u Crnoj Gori.

"Meni je za vrijeme tih dešavanja kao poslaniku DPS-a i predstavniku građana bilo veoma neprijatno. Nijesam znao kako da se ponašam”, naveo je Murić.

On je ocijenio da država mora da povede računa o svim građanima Crne Gore bez obzira na to koju funkciju obavljaju.

"Ne može neko ko ima funkciju ili je biran od građana da to zloupotrijebi i da se nasilnički, vandalski, nedemokratski i necivilizovano ponaša i da mu funkcija daje za pravo da nekom sroza ugled i čast, da ga vrijeđa na nacionalnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, invalidskoj osnovi", poručio je Murić.

Predstavnik DPS-a, Suad Numanović, rekao je da je procedura zakazivanja sjednice u Skupštini ispoštovana i da nijesu postojali razlozi za nasilničko ponašanje.

On je rekao da događaji od 15. februara ne mogu da budu slika društva koje je prepoznato kao demokratsko, tolerantno i društvo koje uvažava različitosti.

"Taj dan su pojedini poslanici DF-a pali na tom ispitu”, dodao je Numanović.

Prema njegovim riječima, bilo kakav sličan incident će imati adekvatan odgovor onih koji imaju hrabrosti, vrijednosti i moralne vrline da se na civilizovan način suprostave vandalskom činu.

"Očekujem od nadležnih organa efikasnu reakciju, da se počinioci takvog ponašanja privedu pravdi na efikasan načina”, naveo je Numanović.

Poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić, rekao je da je katastrofalna situacija, jer predstavnici nevladinih organizacija koji se bave zaštitom ljudskih prava nijesu reagovali povodom događaja u parlamentu.

"Smatram da oni prvi treba da istupe sa zvaničnim saopštenjima i osudama kada su u pitanu ovakave situacije, smatram da smo u tom dijelu u nezavidnoj situaciji”, naveo je Anđušić.

Predstavnik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Ivan Krkeljić, podsjetio je da je ta institucija već reagovala povodom svim nemilih događaja koji su se dešavali u društvu i u parlamentu.

Kako je podsjetio, Zaštitnik je kazao da očekuje hitnu reakciju nadležnih i pozvao na smirivanje tenzija.

"Zaštitnik orhabruje sve institucije i nadležne organe da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovakve pojave suzbile u društvu”, naveo je Krkeljić.

Bonus video: