Đurović: Ako me opet pomene neće znati kako se zove

Na sjednici Skupštine CANU predsjednik te institucije Momir Đurović, koji je rekao i da razmišlja da tuži ministricu nauke Sanju Vlahović
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 21:19h

Predsjednik Filip Vujanović podržao je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), koja se protivi Vladinom predlogu zakona o CANU kojim u njeno okrilje treba da uđu i akademici Dukljanske akademije (DANU).

To je saopštio na sjednici Skupštine CANU predsjednik te institucije Momir Đurović, koji je rekao i da razmišlja da tuži ministricu nauke Sanju Vlahović.

Vujanović je bio pozvan da prisustvuje sjednici Skupštine CANU, ali je bio u Pragu na sahrani Vaclava Havela. Pozivu se nijesu odazvali Vlahović i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

Skupština CANU usvojila je predlog Predsjedništva da se obrate javnosti saopštenjem u kojem se osuđuju navodi ministarke Vlahović da se „Đurović već neko vrijeme zdušno trudi da svoju državu predstavi u vrlo lošem svjetlu u međunarodnim okvirima“.

„Sigurni smo da ovakvo istupanje zvaničnika Vlade teško može iko razumjeti, i da veoma štete Crnoj Gori, a posebno njenom putu ka Evropi“, kaže se u saopštenju, usvojenom na predlog Đurovića.

Tužiće Vlahović?

Đurović je još kazao da razmišlja i privatno da tuži Vlahović: “Skrenuo sam pažnju i predsjedniku države da ću im, ako me ona još jednom pomene u ovakvom smislu, zadati probleme da neće znati kako se zovu. Strogo sam mu skrenuo pažnju, na šta je on rekao – nemojte da se okrećete na nju“.

Zapanjujuće je da CANU neko može da proglasi anticrnogorskom akademijom u trenutku kada želimo u Evropu.

Ministarka Vlahović kazala je “Vijestima” da je Ministarstvo nauke “iznenađeno takvom izjavom predsjednika Đurovića.

“Nemamo komentar na njegove navode i sigurni smo da će se vrlo brzo razjasniti situacija oko ovog pitanja. Više puta smo u javnosti obrazložili svoj predlog i vjerujemo da nijesmo ostavili prostor nedoumicama”, rekla je Vlahović.

Očekivali podršku Univerziteta

Đurović je istakao da se CANU povodom predloga zakona obratila svakom ministru i parlamentarnoj partiji zbog neistina koje je iznijelo Ministarstvo nauke da se ta institucija saglasila sa predlogom zakona: “Još se nismo obratili komesaru za nauku Evropske komisije za zaštitu prava, a pravilo iz novog predloga zakona zapadna civilizacija ne prepoznaje. Iz mog saznanja radi se o političkom opredjeljenju i ovaj zakon će vjerovatno biti usvojen u Skupštini”.

“Rektori sva tri univerziteta su naši članovi pa odbranom autonomije CANU brane i autonomiju svojih ustanova”.

Đurović je začuđen što autonomiju CANU nisu branili crnogorski univerziteti: “Rektori sva tri univerziteta su naši članovi pa odbranom autonomije CANU brane i autonomiju svojih ustanova”.

Za potpredsjednika CANU, na mjesto nedavno preminulog Mijata Šukovića, tajnim glasanjem izabran je Dragan Radonjić.

Galerija

Bonus video: