"Kneževiću, dostavi dokaze o kojima pričaš"

Organizatori protesta poručili da će Knežević odgovarati pred sudom, organizatori spriječili incidente pred zgradom RTCG-a
11180 pregleda 21 komentar(a)
Protestna šetnja, Foto: Filip Roganović
Protestna šetnja, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.04.2019. 08:50h

Jedan od članova pokreta “Odupri se” Vladan Šćepanović pozvao je predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, da dostavi dokaze koje je obećao, poručujući mu da se ne igra sa narodom. Šćepanović je kazao da Knežević nikad nije bio uz narod i da ga “čeka narodni sud, kao i sve predstavnike vlasti”.

“Nadam se da će naš glas doći do Londona. Kneževiću, ne igraj se s narodom nego karte na sto, a one su dokazi. Nemoj mi pričati o tvojoj ugroženoj bezbjednosti dok sjediš u apartmanu u Londonu. Nikad nijesi bio uz narod, nego uz one protiv kojih se mi borimo”, poručio je Šćepanović na skupu pred zgradom parlamenta.

Tokom sinoćnje protestne šetnje umalo je došlo do incidenta kada se dio demonstranata okupio pred ulazom u zgradu RTCG, zahtijevajući ostavku direktora Božidara Šundića. Između demonstranata i kordona policije koji je stajao na ulazu ispriječili su se članovi organizacionog odbora, pozivajući građane da se raziđu.

“Treba da završimo ovaj skup kako smo ga i započeli. Mirno i dostojanstveno”, pozivao je član organizacionog odbora Džemal Perović dok su okupljeni skandirali “Ostavke” i zviždali.

Iako nije bilo incidenata, u jednom momentu u zgradi policije pojavili su se policajci sa opremom za razbijanje demonstracija i suzavcima. U hodnicima televizije, osim policajaca, mogla su se vidjeti i lica u civilu. Nakon Perovićevih apela građani su počeli da se razilaze, dok su neki od njih lijepili naljepnice “Odupri se” po službenom automobilu parkiranom ispred zgrade. Prije nego su došli do vrata, demonstranti su ispred zgrade razapeli baner sa natpisom “Čujete li nas sad”, puštali sirene za uzbunu i svirali u pištaljke. Organizatori su ponovili da rukovodstvo RTCG, zajedno sa državnim čelnicima treba da podnese ostavke jer su podredili institucije vladajućoj partiji. Novinar Duško Vuković kazao je da je Javni servis, po zakonu, treba da bude u službi građana, a ne partije.

“Novinarstvo kao profesija mora da bude lojalno samo građanima. Da li je novinarstvo RTCG lojalno nama? Počeli smo da se odupiremo i nastavićemo to da radimo. Odupiru se i oni, i za sada izgleda da im bolje ide. Ali oni imaju savez sa prošlošću, a mi sa budućnošću“, naveo je Vuković uoči protestne šetnje do zgrade RTCG.

Perović je na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore kazao da se stidi što živi u državi gdje su institucije zarobljene i da je glavni krivac za takvo stanje Đukanović.

“Glavni krivac za ovakvo stanje u zemlji je politički dinosaurus Milo Đukanović. Dok sam ja pjevao “Oprosti nam, Dubrovniče“, on je jurišao na Dubrovnik. Dok je on širio međunacionalnu mržnju, mi smo širili ljubav. Od naše težnje za slobodnom drzavom svih njenih građana, Milo je napravio privatan posjed”, kazao je Perović, ističući da režim insistira na podjelama. “Đukanović opstaje na našim podjelama i strahu. Oslobodimo se straha i oduprimo se“.

Perović je rekao da građanski protesti neće stati dok ne obezbijede smjenu režima i Đukanovića. Organizatori su najavili naredni protest za 9. maj i pozvali građane da podrže protest majki, koji će biti održan u ponedjeljak, kao i sve aktivnosti Studentske inicijative. Jedan od predstavnika pokreta “Odupri se” Milan Grdinić kazao je da će karavan “Odupri se” obići sve gradove u Crnoj Gori. Predstavnik studenata Amar Sadiković poručio je da ne pristaje da bude među onima koji napuštaju Crnu Goru, niti da ima “gospodara“.

“Neću da budem dio mladosti koja odlazi. Ne pristajem na gospodara. To ona druga mladost iz savjeta mladih DPS-a nikako ne može da shvati, rekao je Sadiković.

Nije sve počelo s građanskim protestima

Šćepanović je kazao da zbog protivljenja režimu nikad nije radio u Crnoj Gori, već je “upoznavao Evropu krampom i lopatom”.

“Opozicionar je svako ko je prešao granicu koju kukavice nikad ne prelaze. To zanimanje isključuje svako zanimanje jer ne možete naći nikakav posao”, kazao je Šćepanović koji se predstavio kao revolucionar i opozicionar.

On se obratio omladini i poručio da ne zaborave sve ranije demonstracije, jer nije od njih sve počelo.

“Nemojte zaboraviti sve ranije demonstracije vaših očeva i vaše braće. To su oni koji su se sukobili sa ovom vlašću, ne zaboravite proteste LSCG, SNP-a i Demokratskog fronta. Sa vama ništa nije počelo, ali vam se istorija smiješi da se sa vama sve ovo završi”, rekao je on.

Bonus video: