Duško Marković: Korupcija ozbiljan izazov za Crnu Goru

"Često se pitam i sklon sam da zaključim da još nismo na onom institucionalnom i personalnom nivou da prepoznajemo korupciju."
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 14:16h

"Korupcija je najveće zlo za jednu državu. Korpucija ne nevidljiv i veoma perfidan način nagriza državne institucije, ugrožava njihov kvalitet, a tako ugrožene institucije, institucije koje nemaju kvaliteta, posebno sa aspekta korupcije čitav državni sistem dovode u pitanje, a na taj način se dovodi u pitanje i kvalitet života i mogućnosti da taj život unaprijeđujemo svakog dana", kazao je u Danilovgradu potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Duško Marković.

On je otvarajući radionicu "Unaprijeđenje normativnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije", koja je u organizaciji Vlade Crne Gore, Evropske komisije i ekspertske misije SIGMA održanoj u ReSPA-i, kazao da je korupcija ozbiljan izazov ali da je crnogorska Vlada odlučna da se na odgovoran i efikasan način bori protiv nje.

"Kada je u pitanju korupcija to zaista jeste za nas ozbiljan izazov. Često se pitam i sklon sam da zaključim da još nismo na onom institucionalnom i personalnom nivou da prepoznajemo korupciju i da pronalazimo najbolje odgovore kako da joj se suprostavljamo", kazao je on.

Do sada su,saopštio je Marković urađeni nacrti zakona koji su prošli stručnu ekspertsku analizu u našim institucijama ali i analizu partnera iz Evropske komisije.

"Korupcija je prisutna svuda. Ona je i mala i velika i prisutna je na lokalnom i na državnom nivou, u organima lokalne samouprave, u državnim institucijama i mi moramo biti svjesni te činjenice i pronaći najbolje odgovore kako da se toj pojavi odupremo, prije svega zbog najvažnijeg cilja koji znači sigurnost i vladavinu prava", kazao je Marković.

Kratkoročni izazovi pred Crnom Gorom

Pred Crnom Gorom su, kazao je Vasilis Maragos zamjenik šefa Jedinice, Generalnog direktorata za proširenje EK, kratkoročni izazovi, a Vlada planira da uvede određene zakonske izmjene koje će se kasnije usvojiti u skupštini ali i da ojača institucionali okvir i rezultate sprovođenja.

"Mi vjerujemo da je neophodno napraviti veoma jasne i konkretne korake u tom smjeru i tu smo da vam pomognemo da vidite koji su to koraci", kazao je Maragos, dodajući da je borba protiv korupcije u Evropi ali i u cijelom svijetu zajednička aktivnost ne samo kandidata za pridruživanje kao što je Crna Gora već i članica EU.

On je kazao da je Evropska komisija trenutno u procesu finalnizovanja jednog paketa namjenjenog borbi protiv korupcije koji će prezentovati 6.juna i da je riječ o saopštenju na temu borbe protiv korupcije u EU.

Maragos je istakao da vjeruje da je korupcija ozbiljan problem, ne samo unutar zemalja u tranziji kakava je Crna Go , u državama koje se prijavljuju za članstvo u EU već i u samoj u EU.

Maragos je istakao da vjeruje da je korupcija ozbiljan problem, ne samo unutar zemalja u tranziji kakava je Crna Go , u državama koje se prijavljuju za članstvo u EU već i u samoj u EU.

Bez obzira na to da li takvi problem postoje i u drugim državama, treba ih rješavati tamo gdje su prisutni kako bi se napravilo bolje okruženje za građane, za funkcionisanje ekonomskih subjekata i same države, kazao je on, dodajući da moramo imati snažne institucije, neophodne kontrolne mehanizme kako bi se spriječila pojavu korupcije, a tamo gdje se javi moramo imati represivne mehanizme.

"Korupcija je izuzetno opasna pojava koja kreće od sitne korupcije, primanja sitnog mita za sitnu uslugu, za običnog građanina sve do korupcije na visokom nivou krupnih razmjera. Ako nemate povjerenja u instutucije u političke vođe, da će voditi državu na osnovu principa vladavine prava onda je to ozbiljan problem za demokratiju, a demokratija je glavna vrijednost koja obezbjeđuje opstanak naših društava", kazao je Maragos.

Moraju se uspostaviti prioriteti na kojima će se raditi

U svom izlaganju on je kazao da Ek predlaže da se radi periodično ocjenjivanje aktivnosti država članica u borbi protiv korupcije kako bi se pomoglo identifikovanje antikoruptivnih mjera i povećalo međusobno povjerenje unutar EU, te da očekuju da će koraci koje će Crna Gora sprovodirti u sklopu priprema za članstvo u EU doprinjeti ostvarivanju ukupnog zajedničkog cilja.

"Znate da će sledeći izvještaj EK biti predstavljen u oktobru ove godine. Shvatamo da Vlada ima ambicije da bude u mogućnosti da sprovede neophodne reforme i dođe do neophodnog napretka kako bi dobila pozitivan izvještaj EK ove godine. U ovom momentu ne možemo da predvidimo kakav će biti sadržaj izvještaja EK ali tu smo da pomognemo Vladi,da pružimo pdršku", kazao Maragos dodajući da se moraju uspostaviti prioriteti na kojima će se raditi i to ne samo na nivou zakona i institucija već i na praktičnom nivou, kao i da treba utvrditi nedostatke u institucionalnom i zakonskom okviru što će omogućiti Crnoj Gori da bude prihvatljiva na praktičnom nivou.

"Ono što je važno za građane i vaš kredibilitet prema državama članicama EU jeste vaša efikasnost i rezultati koje ćete ostvari", zaključio je Marago.

"Ono što je važno za građane i vaš kredibilitet prema državama članicama EU jeste vaša efikasnost i rezultati koje ćete ostvari", zaključio je Marago.

Otvaranju radionice i ako je bilo najavljeno nije prisustvovao Leopold Maurer, ambasador, šef delegacije EU u Crnoj Gori dijelu, a početak radionice propustili su i predstvanici nekoliko političkih partija i NVO-a.

Učesnici radionice na dnevnom redu imali su izmjene Krivičnog zakonika, Novi zakon o javnim nabavkama, Izmjene Zakona o konfliktu interesa, izmjene Zakona o finansiranju političkih partija, Glavne ciljeve, sadržaje i alate programskih politika u oblasti borbe protiv korupcije, Institucionalizacija aktivnosti u oblasti sprječavanja korupcije u Crnoj Gori: Trodjelni prijedlog (konflikt interesa, finasiranje političkih partija i preventivno tijelo), a da li je multifunkcionalna Agencija za borbu protiv korupcije izvodljivo rješenje u Crnoj Gori bila je tema generalne diskusije.

Galerija

Bonus video: