Džaković: Potpišite initijativu, ili više ne podržavam vlast i Carevića

Džaković traži od predsjednika Opštine, te odboranika, prije svega DF-a i Demokrata, da potpišu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti
16674 pregleda 48 komentar(a)
Džaković (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Džaković (arhiva), Foto: Zoran Đurić

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu, Stevan Džaković, uputio je otvoreni poziv predsjedniku Opštine Marku Batu Careviću, te odbornicima, prije svega Demokratskog fronta i Demokrata, da potpišu inicijativu za ocjenu ustavnosti, kako navodi, neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ukoliko to ne učine, Džaković je poručio da više neće podržati aktuelnu koalicionu vlast u Budvi, te podržati incijativu za smjenu Carevića.

Aktuelna vlast broji bez Džakovića 19 odbornika, ali nerijetko, kao što je danas bio slučaj zbog odsustva pojedinih, prisustvo Džakovića je ključno za održavanje kvoruma na sjednicama Skupštine opštine.

U javnom dopisu, koji potpisuje Džaković, nazivajući sebe „neustavnim odbornikom“, pozivaju se i ostali politički subjekti u Budvi da potpišu incijativu.

„Taj zakon je neustavan jer su ga izglasali protivustavno izabrani poslanici DPS-a, pa ne može proizvoditi pravno dejstvo, niti se pustiti u pravni promet. Takozvani ‘’narodni poslanici’’ Skupštine su izabrani u gruboj diskriminaciji koja je zabranjena članom 8. Ustava Crne Gore, a nije poštovan ni član 45, ni član 83 Ustava, pa se tako izabrani poslanici sa spiska želja lidera DPS-a, ne mogu tretirati kao poslanici izabrani slobodnom voljom građana, a to znači da se takva vlast ne moze ni priznati“.

Džaković poručuje da, ukoliko ne potpišu, ne računaju na njegovu podršku.

„Gospodo odbornici, gospodine Careviću, izvolite potpisati zajedno sa vašim poslanicima Skupštine Crne Gore incijativu za ocjenu Ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Gospodine Carevicu i vi gospodo odbornici koji podržavate ovu inicijativu, ulazite u istoriju Crne Gore kao slobodari, u suprotnom ja više neću podržavati vašu koalicionu vlast, već ću koliko odmah podržati inicijativu za vaše i razrešenje predsjednika", zaključio je Džaković.

Bonus video: